Švercerska mašta – kokain u peleni i turšiji

Izvor: RTS, 22.Jul.2018, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švercerska "mašta" – kokain u peleni i turšiji

Uporedo sa formiranjem Komisije za borbu protiv narkomanije, čiji je cilj da se smanji broj onih koji konzumiraju psihoaktivne supstance, carinici pojačano rade na sprečavanju ulaza droge u zemlju. Od početka meseca sprečili su šverc 60 kilograma marihuane. U porastu je i krijumčarenje cigareta i duvanskih proizvoda.
Cigareta marihuane pronađena u punđi maloletne devojke, a kesica kokaina u iskorišćenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dečijoj peleni. Šverceri narkotike kriju i u đonu patika, muzičkim instrumentima, kanticama sa turšijom, kajmakom, u ajvaru, pa i u donjem vešu.

Načini na koje se krijumčari su različiti, tvrde nadležni, zavise od mašte krijumčara.
"Najnoviji trend krijumčarenja, koji je rastući, to je krijumčarenje narkotika, pogotovu sintetičkih droga putem raznih brzih pošti, gde je vrlo teško privesti pravdi i počinioca i pošiljaoca", kaže Ivan Ribać, načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.
Novinar Vuk Cvijić ističe da se u transport droge uključuje sve više "običnih ljudi", onih koji nisu iz kriminalnog miljea.
"U početku su to zavisnici, ali sada se to proširilo i na ljude koji žele zbog ekonomske situacije, koja je loša, da dođu brzo do novca", objašnjava Cvijić.
Brza i laka zarada privlačna je svim generacijama. A među mladima su sve popularnije nove sintetske droge, koje su znatno jeftinije i za koje se sumnja da dolaze iz Kine. Kanali prenošenja još nisu utvrđeni.
"To su milioni kontejnera koji stižu u Srbiju, jako je teško pronaći kako stižu iz Kine", tvrdi Cvijić.
Carinici pomoću modernih skenera mogu lako da otkriju duplo dno na vozilima ili skrivene pregrade u koje se mogu sakriti narkotici. Međutim, kada je droga sakrivena u prtljag ili u telu putnika, tada uspešnost prepoznavanja švercera zavisi isključivo od carinika.
"Ukoliko se uoči neka nelogičnost, da li je to ruta putovanja, da navedem primer, ako je lice putovalo za Brazil, a išao je za Brazil tri dana, šta će on u Brazilu tri dana sa malom količinom garderobe. Vidi se neka nelogičnost u smislu da čovek iz Španije ide za Makedoniju i vozi dva pitbula na zadnjem sedištu i ne da da izađu napolje. Kod velike većine ljudi se pojavi ta doza straha", objašnjava načelnik Ribać.
Strah se vidi i na onima koji krijumčare zlato, antikvitete, oružje ili novac.
Poslednjih meseci, zbog velikog profita, posebno je pojačan šverc cigareta, koji je za pet godina porastao oko 12 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.