Izvor: Blic, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok učestvovao u sakupljanju leševa

Na suđenju osmorici pripadnika srpske policije optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, marta 1999. godine u Suvoj Reci, danas je svedočio Ivica Novković koji je kazao da je učestvovao u pretresanju albanskih kuća, kao i da je sakupljao leševe ubijenih.



Prema iskazu svedoka, on je sa još nekolicinom učestvovao u pretresanju "okolnih kuća", to mu je naredio Radojko Repanović, ali ne može da se seti imena ko je s njim tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio. "Pucaju. Mi smo bili ispred kuće, nismo videli šta je iza kuće. Posle pucnjave vratili smo se u policijsku stanicu", kazao je Novković. Svedok je rekao da se ne seća ko mu je rekao da sakuplja leševe u kamion, da se ne seća ni ko je sve učestvovao u tome, niti koliko je bilo ubijenih.

Na početku glavnog pretresa, saslušani su veštaci neuropsihijatrijske struke Predrag Tasovac i Nada Ivanković koji su veštačili Novkovićevu sposobnost za svedočenje. Novković je ove godine saslušavan kao svedok u ovom procesu, ali je tada ćutao i njegovi odgovori su bili - ne sećam se, a tokom saslušanja mu je pozlilo pa mu je ukazana medicinska pomoć. Sudsko veće je tada odredilo da se veštači sposobnost Novkovića za svedočenje. Ivankovićeva je rekao da su utvrdili da svedok nema oštećenja zbog kojih ne bi mogao da svedoči, ali da su "strepnja i strah za sopstveni život stvorili od njega restriktuvnu ličnost", odnosno svest da navodno ne može da svedoči. Kako je kazao veštak, "u pitanju osoba nisko prosečnih intelektualnih sposobnosti, nedovoljno školovan, nije u mogućnosti da se nosi sa nastalom situacijom i ne može da odluči šta je za njega najbolje".

Zamenik tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović predložio je da veštaci pročitaju Novkovićevu izjavu datu u istrazi, kako bi se izjasnili da li je svedok u istrazi bio sposoban za svedočenje. Posle pauze, kada su se veštaci upoznali sa Novkovićevim iskazom iz istrage, Ivankovićeva je kazala da svedok u istrazi nije pokazivao takav stepen straha kao na sudu. Posle salušanja Novkovića, punomoćnik oštećenih Nataša Kandić je rekla da za sutra planirani svedoci sa Kosova i Metohije neće doći, da su neki u inostranstvu, i najavila da će predložiti saslušanje još nekih novih svedoka ovog zločina. Nastavak suđenja je zakazan za 1. oktobar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.