Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci-saradnici ponovo na suđenju

Beograd -- Sudsko veće Specijalnog suda prihvatilo je da se svedoci-saradnici ponovo pojave na suđenju zemunskom kriminalnom klanu.

Veće, kojim predsedava Milimir Lukić, prihvatilo je predlog optuženog Aleksandra Simovića da se suoči sa svedocima-saradnicima Ljubišom Buhom, Dejanom Milenkovićem i Miladinom Suvajdžićem. Prihvaćen je i predlog prvooptuženog Milorada Ulemeka da ponovo budu saslušani Buha i Milenković, a sud će naknadno odlučiti o Ulemekovom predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude saslušan Čedomir Jovanović.

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić prethodno se usprotivio izvođenju novih dokaza i saslušanju svedoka koje je odbrana predložila, jer je, kako je rekao, "činjenično stanje više nego dovoljn razmatrano, a svi dokazni predlozi su suvišni".

Simović je u obrazloženju svog predloga rekao da ga zamenik specijalnog tužioca Prijić prilikom davanja odbrane nije pitao ni za jedno ubistvo, nego se interesovao "gde se lečio (optuženi) Nikola Bajić" i da je "veoma tužan zbog toga, jer nevin čami u zatvoru", na šta ga je sudija Lukić upozorio da "ne drži tirade".

Simović je na to rekao i da želi da se suoči sa "svedocima saradnicima - patološkim lažovima".

Prihvaćen je i Simovićev predlog da kao dokazi budu razmatrane fotografije sa proslave rođendana sina njegovog brata Miloša Simovića, za koje je optuženi rekao da su snimljene 25. maja 2003. godine, a na kojima se, kako je naveo, vide njegova i Milenkovićeva supruga.

Simović je podsetio da je Milenković tvrdio da posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, nije bio u kontaktu sa Simovićem, i da ni njihove supruge nisu bile u kontaktu.

Sud je prihvatio i da svedoče "alibi" svedoci Aleksandra Simovića, koji bi trebalo da potvrde navode odbrane u vezi sa ubistvima Srđana Ljujića, Todora Gardaševića i Buhinog telohranitelja Ivice Nikolića.

Sud će naknadno odlučiti o predlogu odbrane porodice ubijenog Srđana Ljujića da bude saslušan i Đinđićev telohranitelj, Milan Veruović, za koga je Simović tvrdio da je bio u sukobu sa Ljujićem zbog "reketa na buvljaku i prodaje droge".

Ulemek je u obrazloženju svog predloga naveo da "predlaže u svoju korist svedoke Ljubišu Buhu, zvanog Čume, i Čedomira Jovanovića, zvanog Čeda", jer bi njihovim svedočenjem mogao da bude proveren iskaz Milenkovića, za koga je prvooptuženi rekao da je "podmetnut svedok koji laže".

"Jedini koji su me pominjali su svedoci saradnici i nemam drugu mogućnost nego da njih pozovem i dokažem da lažu. Bagzi je pominjao Čumeta i Čedu, Čume je iskaz dao pre Bagzija, a Bagzi je negirao Čumetov iskaz", rekao je Ulemek.

Naknadno će biti odlučeno i o ponovljenom predlogu optuženog Slobodana Pažina, koji je ranije odbijen, da budu saslušani bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i bivši šef beogradske policije Milan Obradović.

Na suđenju je danas svedočio i veštak genetičar Oliver Stojković sa Instituta za sudsku medicinu, koji je naveo da je DNK analizom utvrđeno da postoji 99,99991 odsto verovatnoće da na kapi "fantomki" koja je korišćena prilikom ubistva Grana Trajkovića ima tragova optuženog Konstantinovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.