Svedoci o paljenju Bajrakli džamije

Izvor: B92, 29.Jan.2013, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedoci o paljenju Bajrakli džamije

Beograd -- Iskazima dva svedoka pred Prvim osnovnim sudom nastavljeno suđenje optuženima za učestvovanje u neredima u kojima je zapaljena Bajrakli džamija marta 2004.

Za danas planirano gledanje video snimaka MUP-a događaja u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, kada je džamija zapaljena, odloženo je za 4. mart jer se na suđenju nije pojavio advokat koji zastupa Miloša Radisavljevića Kimija, njegovog oca Radeta i brata Marka. Sudija Ivana Ramić najavila je da će video >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snimci biti definitivno pregledani 4. marta.

Svedok, policajac Dejan Vasić, koji je sastavio krivičnu prijavu protiv tada 20 osumnjičenih rekao je da je prijava sastavljena na osnovu pregledanih video snimaka i izveštaja njegovih kolega.

On je kazao da je tada stav tužilaštva bio da džamije ne bi bila zapaljena da nisu prethodili nemiri na Kosovu, zbog čega se i okupio veliki broj ljudi te noći.

"Nije morala da se desi neka radnja. Samo prisustvo je tretirano kao krivično delo", rekao je Vasić.

Današnjem suđenju prisustvovalo je samo 13 optuženih. Sudija Ramić zakazala je za 11. mart nastavak saslušanja svedoka.

Za paljenje džamije optuženi su i Stefan Čubrović, Nemanja Stojanović, Nikola Marinković, Bojan Hrvatin, Goran Mitić, Boris Mitrašević, Marko Đorđević, Jasmin Došen, Stefan Radević, Ljubomir Stanković, Dragan Mijatović, Aleksandar Stević, Adam Nišević, Vojislav Majstorović, Milan Marjanović, Uroš Jonić i Vladan Broćić.

Među optuženima su i Miloš Radisavljević Kimi, njegov otac Rade i brat Marko.

Miloš Radisavljević Kimi je jedan od vođa Partizanove navijačke grupe "Alkatraz" , koji je do hapšenja u Makedoniji 21. februara više od šest meseci bio u bekstvu.

Njemu je 27. februara prošle godine spojen proces sa suđenjima ostalim optuženima, pošto je po kratkom postupku deportovan iz Makedonije i smešten u Okružni zatvor u Beogradu.

Radisavljeviću i ostalim optuženima sudi se za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu Ulice kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupali su prozore i inventar, a zatim zapalili džamiju. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Radisavljević je pravosnažno osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom međunarodne fudbalske utakmice Partizan - Šjahtor u decembru 2009. godine u Beogradu.

U ponovljenom postupku zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke televizije B92 Brankice Stanković skandiranjem pretnji njoj upućenih na istoj utakmici osuđen je na godinu zatvora, ali ta presuda još nije postala pravosnažna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sud odložio gledanje video-snimaka o paljenju Bajrakli džamije

Izvor: Blic, 29.Jan.2013

Iskazima svedoka danas je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje grupi od 20 optuženih za učestvovanje u neredima u kojima je zapaljena beogradska Bajrakli džamija marta 2004...Za danas planirano gledanje video-snimaka MUP-a događaja u noći između 17. i 18. marta 2004. kada je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.