Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakom „zemuncu“ rok za žalbu 15 dana

BEOGRAD - Portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević-Tomić objasnila je juče u izjavi Tanjugu da kada tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci prime presudu za 26 pripadnika zemunskog klana, za svakog ponaosob počinje rok za žalbu od 15 dana.

Kovačević-Tomić je precizirala da kada žalbe pristignu u sud, stranke imaju pravo odgovora na žalbu suprotne strane u roku od osam dana, odnosno okrivljeni ima pravo odgovora na žalbu tužioca i tužilac ima pravo odgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na žalbe odbrane, ali to nije obavezno.

Posle isteka tog roka, kada pristignu ili ne pristignu odgovori na žalbu, predmet se dostavlja Vrhovnom sudu na drugostepeno odlučivanje, kazala je Kovačević-Tomić. Sudija Milimir Lukić 6. avgusta potpisao je ovu presudu koja ima 1.002 stranice, čime je završeno skoro četvorogodišnje prvostepeno suđenje ovoj kriminalnoj grupi.

Presuda, kojom je veće predsedavajućeg sudije Lukića osudilo 26 pripadnika zemunskog klana, od kojih su osmorica u bekstvu, na ukupno 465 godina zatvora, za 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada, izrečena je 18. januara.

NJom je prvooptuženi Milorad Ulemek, nekadašnji komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije, osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Aleksandar Simović osuđen je na 35 godina, Dušan Krsmanović na 20, Toni Gavrić na tri, Predrag Maletić na tri, Nikola Bajić na 35, Saša Petrović na pet, a Đorđe Slavković na 35 godina zatvora.

Osuđeni su i Milan Jurišić na 34 godine, Darko Milićević na 13, Dragan Miladinović na pet, Slobodan Kovačić na četiri, Bojan Dolić na četiri godine i šest meseci, a Darko Milić na pet godina zatvora.

Milan Drča osuđen je na pet godina, Srećko Trajković na četri godine i šest meseci, Milan Jovanović na pet, Milomir Kaličanin na 10, Slobodan Pažin na sedam godina i pet meseci, a Dalibor Nišavić na deset godina i šest meseci.

Šestorica koja su u bekstvu osuđena su na dugogodišnje kazne zatvora - Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić na po 40 godina, Milan Jurišić na 20, Milan Glišović na 32 i Selman Hamidović na 10 godina zatvora.

Aleksandar Zdravković oslobođen je optužbe, dok je optužba prema Nenadu Opačiću za pomoć počiniocima ubistva Velibora Iličića odbijena zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Zbog zastarelosti krivičnog gonjenja odbijena je i optužba protiv Ninoslava Konstantinovića i Dejana Ranđelovića.

Suđenje pripadnicima zemunskog klana prvobitno je počelo kao jedinstveni postupak sa procesom za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića krajem 2003. godine, ali je zbog celishodnosti suđenja razdvojeno početkom 2004. U ovom krivičnom predmetu saslušani su brojni svedoci, veštaci, izvedeni mnogi materijalni dokazi, a iskaz su dali i svedoci saradnici Miladin Suvajdžić, LJubiša Buha i Dejan Milenković, koji je jedini svedok saradnik koji je svedočio javno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.