Sutra presuda Siminim četnicima za ubistvo dece i trudnice

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra presuda "Siminim četnicima" za ubistvo dece i trudnice

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sutra će biti izrečena presuda sedmorici pripadnika paravojne formacije "Simini četnici" optuženih za ratne zločine nad civilima u selima zvorničke opštine tokom 1992. i 1993. godine.

To će biti druga prvostepena presuda nakon što je Apelacioni sud u Beogradu u julu prošle godine ukinuo presudu kojom su pripadnici te jedinice osuđeni na zatvorske kazne od dve do 20 godina i naložio da se suđenje ponovi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Ukinutom presudom na kaznu od po 20 godina zatvora bili su osuđeni Zoran Stojanović i Zoran Đurđević, na po 10 godina zatvora Tomislav Gavrić i Zoran Alić, a Đorđe Šević i Dragan Đekić na po pet godina zatvora, dok je Damir Bogdanović bio osuđen na dve godine zatvora. Njima se na teret stavljaju ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Među zločinima za koje se terete su i ubistvo trudnice, "ubistvo sedmoro dece imeđu dve i 13 godina. Oni su po optužnici silovali pre ubistva Zlatiju Ribić (13), a "dete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena tela ubijenih".

Prvooptuženi Sima Bogdanović, zvani "Sima četnik", preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Presuda će biti izrečena sutra u 12 časova u Specijalnom sudu.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apelacioni sud ponovo odlučuje o zločinu na Ovčari

Izvor: RTS, 15.Jun.2015

U Apelacionom sudu u Beogradu počeo je glavni pretres u prosecu protiv optuženih za učešće u ratnom zločinu na poljoprivrednom dobru “Ovčara” kod Vukovara, gde je prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine ubijeno 200 hrvatskih zarobljenika. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.