Sudovi zatrpani tužbama protiv MUP-a

Izvor: Politika, 19.Jun.2011, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudovi zatrpani tužbama protiv MUP-a

Pravdu u najvećem broju slučajeva traže zaposleni u ovom ministarstvu zbog neisplaćenih naknada

Ako je suditi po sudskoj praksi Prvog osnovnog suda u Beogradu, Ministarstvo unutrašnjih poslova mnogima je „na tapetu“: onima koji u njemu rade, advokatima, građanima... Potvrđuje to i broj tužbi koje su, po raznim osnovama, podnete protiv ovog ministarstva.

– Ne možemo da govorimo o tačnom broju postupaka protiv MUP-a s obzirom na to da konkretno ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nema status pravnog lica. Tužilac, koji podnosi tužbu protiv MUP-a, kao tuženog mora da označi Republiku Srbiju. U tužbi, u velikoj većini slučajeva tako i stoji, a u produžetku (obično se stavlja povlaka) se imenuje MUP. Republika Srbija se tuži i kada je tuženo bilo koje drugo ministarstvo: finansija, odbrane, neki sud.... Međutim, od koleginice iz radnih sporova sam dobila informaciju da ih je mnogo – objašnjava Gordana Vuković, sudija i portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Tužbe, prema njenim rečima, u većini slučajeva podnose radnici koji MUP tuže zbog neisplaćenih naknada za prekovremeni, noćni i rad za vreme državnih praznika, za neisplaćeni regres i naknade za godišnji odmor i topli obrok. U parnici je, navodi naša sagovornica, u poslednje reme sve više tužbi koje protiv ministarstva policije podnose advokati koje je MUP u pretkrivičnom postupku angažovao po službenoj dužnosti.

– Uglavnom se radi o tužbama zbog neisplaćenih naknada za poslednjih nekoliko godina. U ovakvim predmetima se u poslednje vreme sve više angažuje Republičko javno pravobranilaštvo koje zastupa Republiku Srbiju, a sve u cilju da postupci traju što kraće, a samim tim i da bi troškovi bili manji. RJP aktivno učestvuju u postupku izjašnjavajući se o tome da li je zahtev za isplatu naknada za odbranu po službenoj dužnosti osnovan. U slučajevima u kojima nije sporno da je taj advokat bio angažovan za radnje koje je preduzeo, predstavnici RJP priznaju tužbene zahteve da se troškovi ne bi uvećavali održavanjem ročišta. Kada smatraju da advokatu pripadaju naknade samo za određene radnje, onda oni te radnje priznaju, a neke osporavaju. Ako advokat kao tužilac prihvati to, on precizira zahtev u skladu sa izjašnjenjem pravobranilaštva kao zastupnika Srbije. Postoji i joše jedan način rešenja spora kada sud donosi presudu, a to je ako se predstavnici RJP i tuženi ne sporazumeju. Ovakvi predmeti, s obzirom na to da se u malom broju slučajeva na odluke ulaže žalba, rešavaju se brzo – navodi naša sagovornica.

Parničnu pisarnicu Prvog osnovnog suda pune i predmeti formirani zbog tužbi koje su protiv MUP-a podneli građani zbog nezakonitog hapšenja. To su, prema rečima Vukovićeve, predmeti koji su ranije vođeni pred Prvim opštinskim sudom. Novih tužbi, po ovom osnovu, uglavnom – nema.

Na pitanje da li se pred Prvim osnovnim sudom vode postupci po tužbama zaposlenih u MUP-u zbog nezakonitih otkaza, naša sagovornica kaže:

– To su, da tako kažem, klasični radni sporovi u kojima se napada rešenje o otkazu. Ovakvih tužbi je, međutim, mnogo manje neko onih koje sam prethodno navela.

--------------------------------------------------------

Dužina postupka

U parnici, i kada se osporava i kada je sporan tužbeni zahtev, postupci, prema rečima Gordane Vuković, kratko traju. Za jedno ili dva ročišta, objašnjava ona, pribave se svi dokazi koji su neophodni za donošenje odluke.

– Radni sporovi traju malo duže, prosečno dve godine. Moram da kažem i da je veliki broj ovakvih predmeta nasleđen iz ranijih opštinskih sudova, a i veliki je priliv ovakvih tužbi. Cilj nam je da se suđenje završi u što kraćem roku i sudije iz odeljenja za radne sporove se, zaista, staraju da ih što pre okončaju – kaže Vukovićeva.

M. Derikonjić

objavljeno: 20.06.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.