Suđenje zbog osam ugašenih života

Izvor: Politika, 23.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje zbog osam ugašenih života

U Novom Sadu najavljen početak sudskog procesa zbog nezapamćene tragedije u kafiću „Landž” u ovom gradu

Novi Sad Suđenje osumnjičenima za katastrofalni požar u novosadskom kafiću ,,Landž”, u strogom centru grada, koji je u noći između 16. i 17. februara ove godine odneo živote osmoro mladića i devojaka pri čemu je izuzetno teško povređeno još dvoje mladih, počeće 15. septembra u Okružnom sudu u Novom Sadu, saznaje ,,Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovdašnjoj Palati pravde.

Optužnica je podignuta protiv Miloša Maleševa (21) iz Novog Sada zbog izvršenja teškog dela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom izazivanja opšte opasnosti kao i protiv Novosađanina Bojana Kulačanina (22), zbog izvršenja krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenja krivičnog dela.

Veliko krivično veće treba da rasvetli da li je prvooptuženi Malešev, zajedno sa Kulačaninom, te tragične noći pod uticajem alkohola svratio u ovaj kafić, ali je osoblje tražilo da zbog alkoholisanog stanja obojica napuste objekat. Malešev je, prema toj verziji, kasnije ponovo svratio u kafić i iz osvete što je oteran zapalio lako zapaljivu tkaninu na ulazu u kafić odakle se neverovatnom brzinom plamen rasplamsao na ceo objekat i zarobio goste na spratu koji nisu imali rezervni izlaz da bi se spasli vatre.

Pored njih, optužnica tereti i vlasnika kafića i njegovog ortaka Tamaša Kolara (28) i Srđana Bovana (33), obojica iz Novog Sada, kao saizvršioce u krivičnom delu teško delo protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom opšte opasnosti. Prema optužbi, njima se „stavlja na teret da su svojim radnjama uzrokovali požar u kafeu ,Landž’ u kojem je izgubilo život osam osoba”.

Povodom ove nezapamćene tragedije u Novom Sadu, istraga je vođena protiv još četiri lica (reč je o inspektorima iz nadležnih organa uprave zaduženi za pojedine delatnosti) protiv kojih su takođe podnete krivične prijave pod sumnjom da su posredno odgovorna za neuslovni prostor u kojem je radio kafić, ali te osobe kojima inače nije određivan pritvor, nisu obuhvaćene ovom optužnicom.

Podsetimo, požar koji je podmetnut u kafiću „Landž” brzo se širio zbog izuzetno zapaljivog materijala od kojeg je sačinjen enterijer objekta. Pošto je vatra podmetnuta bliže prizemlju, ona je stepenicama munjevito zahvatila i sprat objekta gde su se nalazili nastradali koji, praktično, nisu imali šanse da prežive.

Tom prilikom su poginuli Branka Saković (23) iz Novog Sada, Dušica Kulaš (23) iz Valjeva, Marija Gavrančić (23) iz Kikinde, sestra i brat Mirjana (23) i Miloš Pekić (19) iz Novog Sada, Boris Bjekić (19) iz Veternika, Milena Kolundžić (23) iz Novog Sada, i Vladan Dragović (20) iz Savinog Sela kod Vrbasa. Većina njih su bili među najboljim studentima Novosadskog univerziteta.

S. Živković

[objavljeno: 24/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.