Suđenje za pobunu Crvenih beretki

Izvor: B92, 10.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Suđenje za pobunu Crvenih beretki"

Pobuna JSO-a 2001.

Novi Sad -- Srđa Popović kaže da bi proces za pobunu JSO mogao početi nakon završne reči na suđenju optuženima za ubistvo Zorana Đinđića.

Popović, pravni zastupnik porodice Đinđić, za novosadski "Građanski list" rekao je da mu je proces za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, koja se desila novembra 2001. godine, obećao specijalni tužilac Slobodan Radovanović i to pred svojim zamenikom Jovanom Prijićem i zastupnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majke premijera Đinđića Radivojem Paunovićem.

"Citiram specijalnog tužioca: 'Onog dana kada vi budete dali završnu reč, mi ćemo sutradan oformiti predmet za oružanu pobunu'. Insistiraću na tome da se to obećanje ispuni", rekao je Popović.

On smatra da bi postupak za oružanu pobunu mogao da pokaže da li je ta pobuna imala veze sa kasnijim atentatom na Đinđića, odnosno da li su svi ti događaji imali političku pozadinu.

Podsetnik: Reakcija Miloša Aligrudića

Podsećamo da je Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe vladajućeg DSS-a u Skupštini Srbije, svojevremeno na sledeći način prokomentarisao Popovićevu inicijativu da se u okviru suđenja za ubistvo premijera Đinđića saslušaju čelnici DSS-a:

"Srđa Popović je jedan kompletan idiot, kompletan idiot koji lupeta sve što mu padne na pamet. Znači, to je Srđa Popović, po onome što je izgovorio, pošto je to sve, naravno, netačno šta je on rekao vezano za DSS i Legiju", rekao je Aligrudić tada za Radio Slobodna Evropa.

"Tužilac u optužnici kaže da je oružana pobuna bila priprema za atentat. I ja tako mislim, jer su nakon te pobune na čelo Državne bezbednosti stavljeni Legijini ljudi, a Đinđić je izgubio kontrolu nad tom službom. Kasnije ga je jedan pripadnik DB-a ubio. Čak je i ubijen puškom te službe", kazao je Srđa Popović.

On je najavio je da će u završnoj reči u procesu za atentat na Đinđića "polemisati" s odlukom suda kojom su odbijeni njegovi predlozi da kao svedoci budu saslušani Vojislav Koštunica, Rade Bulatović, Miroslav Milošević, Dragan Jočić, Borislav Mikelić i Vladimir Božović.

Popović kaže da će u završnoj reči podsetiti na to da mu je nezakonito onemogućen uvid u transkript razgovora između svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija i njegovog advokata Biljane Kajganić.

"Ne možemo da vidimo taj transkript, jer bi on kompromitovao Jočića i Bulatovića. Oni vrše pritisak na sud da nipošto ne dozvoli da bilo ko vidi taj transkript. To je sada postalo očigledno. Ali, ja sam ubeđen da kopije postoje, da su ih pravili ljudi kroz čije je ruke to prošlo", rekao je Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.