Suđenje Strugaru verovatno u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 22.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Strugaru verovatno u Srbiji

PODGORICA - Optuženom za ratni zločin u Kaluđerskom Lazu, Predragu Strugaru, ukoliko bude uhapšen u Srbiji i ispostavi se da je srpski državljanin, biće mu suđeno u toj zemlji, rekao je juče portparol Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić.

Uprava policije Crne Gore raspisala je međunarodnu poternicu za Strugarom, sa prioritetom prema Srbiji, zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Kaluđerskom Lazu, kod Rožaja, 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Sedam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije, optuženih sa Strugarom za ubistvo 23 civila albanske nacionalnosti u Kaluđerskom Lazu, nalazi se u pritvoru, a u septembru bi pred Višim sudom u Bijelom Polju trebalo da im počne suđenje.

Vekarić je podgoričkom Radiju „Antena M“ kazao da ako Strugar ima državljanstvo Srbije, ne može da bude izručen drugoj državi, ali će mu biti suđeno u matičnoj. „Ukoliko Strugar ima srpski pasoš, ne može biti izručen na osnovu zahteva druge države, pa ni Crne Gore. Svakako, na osnovu sporazuma i zaista korektnih odnosa koje imaju pravosuđa Crne Gore i Srbije, vrlo lako se postupak može sprovesti postupak u Beogradu. To nije uopšte sporno“, rekao je Vekarić i naveo da je kazna za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva slična u Crnoj Gori i Srbiji, pa bi Strugaru, ako bi bio osuđen, zato možda bilo bolje da kaznu odsluži u Crnoj Gori.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.