Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Stanišiću i Simatoviću počinje 14. aprila

Suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki počeće pred Haškim tribunalom 14. aprila, a Stanišić će zbog bolesti proces privremeno pratiti preko video veze iz pritvora u Sheveningenu, odlučilo je danas sudsko veće.



Stanišić (gore na slici), bivši načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Uz protivljenje predsedavajućeg Patrika Robinsona, veće je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasovima sudija Pedra Davida i Mišel Pikara ostalo pri ranijoj odluci da je Stanišić sposoban da mu se sudi, iako je holandski psihijatar Jozef De Man posvedočio da optuženi pati od teške depresije i psihoze, da nije u stanju da braniocima daje uputstva i da je za lečenje potrebno od tri do šest meseci.

Ranije su lekari kod Stanišića dijagnostikovali hronično oboljenje organa za varenje (ulcerozni kolitis) i kamen u bubregu.

U današnjoj odluci, sudsko veće je podsetilo da je suđenje trebalo da počne 10. marta i da je tri puta odlagano zato što je Stanišić bolestan, a nije želeo da se odrekne prava da bude prisutan u sudnici. U takvoj situaciji, prema odluci sudija, opravdano je odstupanje od primene prava Stanišića da bude prisutan u sudnici, zato što njegova bolest ometa drugo pravo optuženih na brzo i pravično suđenje. Sudije su stoga naložile da bude uspostavljena video veza između sudnice i pritvora preko koje će Stanišić moći da prati suđenje. Njemu će, po odluci, biti omogućeno i da telefonom komunicira sa svojim braniocima koji će tokom procesa biti u sudnici.

Kako je saopštio Tribunal, sudsko veće podvuklo je da to nije trajno rešenje i da će Stanišić morati da bude prisutan u sudnici ako bude u stanju za to.

"Ako to ne bude učinio, a bude sposoban da prisustvuje suđenju, to će se protumačiti kao njegovo odricanje od prava da bude prisutan", naglasile su sudije.

Stanišićeva odbrana tražila je juče da suđenje bude odloženo dok on ne bude izlečen od depresije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.