Suđenje Miškoviću, uvodne reči odbrane

Izvor: RTS, 03.Mar.2015, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Miškoviću, uvodne reči odbrane

Izlaganjem uvodnih reči branilaca optuženih nastavljeno je objedinjeno suđenje vlasniku "Delta Holdinga" Miroslavu Miškoviću i ostalim okrivljenima za oštećenja putarskih preduzeća i kruševačke fabrike maziva FAM u Specijalnom sudu u Beogradu.
Međutim, na početku današnjeg suđenja Mišković je zatražio od predsednika sudskog veća suđe Maje Ilić da dozvoli optuženima da sede u sudnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer se ne greje deo za optužene.

"Sudija, ovde je hladno i grejanje ne radi. Da li možemo da pređemo u sudnicu", upitao je povišenim tonom Mišković sa ulaza boksa za optužene koji je ograđen staklom, prenosi Tanjug.
Sudija Ilić mu je ukazala da na nju ne može da viče, a potom dozvolila optuženima da pređu u sudnicu.
Advokati Miškovića i njegovog sina Marka svoje uvodne reči dali su na prošlom suđenju, odbacujući sve optužbe i najavljujući da će kao svedoke pozvati bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivšeg ministra Slobodana Radulovića.
Na današnjem pretresu uvodnu reč izlagao je advokat Aleksandar Popović, branilac Miškovića i Predraga Filipovića iz "Delta brokera".
Popović smatra da su dokazi tužilaštva isti kao i dokazi odbrane ali da ih različito tumače.
"Ovo je postupak gde se sudi najvećem privredniku, gde je dato najveće jemstvo u istoriji, postupak zbog kojeg su pojedini ministri tvrdili da je počeo štrajk advokata, postupak zbog kojeg su sudije gubile posao i gde ima najviše neuobičajenih sudskih odlika", naveo je pored ostalog advokat Popović.
Prema njegovim rečima, cela situacija liči na scenario za neki film i pita se otkud Predrag Filipović na optužnici, kada je samo radio svoj posao.
Đurašković: Nema dokaza da sam hteo da oštetim FAM
Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković ponovo je negirao krivicu za optužbe da je zloupotrebom položaja oštetio kruševačku fabriku maziva FAM.
"Ostajem pri svemu što sam rekao kada sam prvi put iznosio odbranu, Ne postoje dokazi da sam ja imao nameru da oštetim FAM", rekao je Đurašković pred Specijalnim sudom u Beogradu.
Đurašković drugi put iznosi odbranu, pošto je suđenje počelo ispočetka 10. februara, jer su spojeni sudski postupci za zloupotrebe u FAM-u i putarskim preduzećima.
Vlasnik "Nibens grupe", koji je sada u spojenom postupku prvooptuženi, istakao je da nije logično da je on želeo da ošteti FAM pošto je postao većinski vlasnik te kompanije, koja je uspešno poslovala.
"Po optužnici, ja sam dobit od četiri miliona stavio sebi u džep, ali da li je to logično da oštetim svoj kapital od 40 miliona evra, koji sam platio i koji ima svoju imovinu", rekao je Đurašković.
Prezicirao je da je postao vlasnik FAM-a 2007. godine kad ga je na tenderu kupilo privredno društvo Preduzeće za puteve Beograd, čiji je vlasnik bilo Preduzeće za puteve Niš, a koje je bilo u sklopu "Nibens grupe".
"FAM je uspešno poslovao, proširio je svoj asortiman, razvio je sejaset proizvoda koje su koristila ne samo preduzeća u okviru Nibnes grupe, već i cela privreda. Niko nikada nije pričao da FAM treba da se žrtvuje da bi spasao bilo koju firmu u okviru Nibensa", naveo je Đurašković.
Suđenje će se nastaviti sutra, kada će Đurašković izneti odbranu po optužnici za zloupotrebe u putarskim preduzećima, za šta su optuženi Mišković i još devet osoba.
Protiv Miškovića, njegovog sina Marka i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, vodi se krivični postupak zbog optužbi da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Slučaj FAM pokrenut je pre postupka protiv Miškovića.
Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. Pušteni su da se brane sa slobode uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.