Suđenje Miri Marković u sredu iz trećeg pokušaja

Izvor: Blic, 06.Feb.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Miri Marković u sredu iz trećeg pokušaja

BEOGRAD - Suđenje u odsustvu bivšoj predsednici Jula Miri Marković i bivšim funkcionerima te stranke i SPS-a zbog nelegalnog prisvajanja stanova Vlade Srbije trebalo bi da u sredu, 9. februara, počne iz trećeg pokušaja pred Višim sudom u Beogradu.

Na suđenju bi trebalo da bude saopštena odluka krivičnog vanpretresnog veća da li će se udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića suditi u istom procesu sa ostalim optuženima na čelu sa bivšim sekretarom Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije Živkom - Cicom Knežević ili će postupak protiv nje biti razdvojen.

Krajem prošle godine sud je obustavio krivični postupak protiv nekadašnjeg komesara za izbeglice Bratislave Morine zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Sud je ranije odlučio da Miri Marković sudi u odsustvu, jer je u višegodišnjem bekstvu i za njom je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

Markovićevoj je posle bekstva iz Srbije propalo jemstvo od 15.000 evra, koje je potom pripalo pravosudnom budžetu Srbije.

Miloševićeva udovica u Ruskoj Federaciji uživa status političke izbeglice i ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom po naredbi nekadašnjeg Okružnog suda i još uvek je na snazi.

Po nedavno izmenjenoj optužnici Višeg tužilaštva, Markovićevoj će se suditi za zloupotrebu službenog položaja, zato što je od 1. septembra do 13. oktobra 2000. godine, koristeći svoj tadašnji društveni položaj kao predsednica Jugoslovenske levice, uticala da se Iloni Pešić nelegalno dodeli stan.

Pešićeva je bila dadilja njenom unuku od sina Marka Miloševića, koji je takođe u bekstvu i ima status političke izbelgice u Rusiji.

Prekvalifikacijom krivičnog dela na teži oblik tužilaštvo je sprečilo zastarevanje krivičnog gonjenja, jer će postupak protiv Markovićeve biti moguće da se vodi do 2012. godine, do kada bi najkasnije trebalo da bude izrečena prvostepena presuda.

Kako je Markovićeva u bekstvu, na optuženičkoj klupi pred Višim sudom trebalo bi da se nađu, pored Kneževićeve, i bivši član SPS-a Branislav Ivković, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, nekadašnji direktori DIPOS-a Danilo Pantović i Miloš Lončar, službenici novobeogradske opštine Miloš Batina i Zoran Perić, bivši vladin službenik Petar Zeković i Milutin Milošević.

Protiv Markovićeve se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi istraga zbog sumnje da je, zajedno sa takođe odbeglim sinom Markom Miloševićem, organizovala šverc duvana u Srbiju tokom devedesetih godina. Taj postupak je u prekidu pošto su u bekstvu, a biće nastavljen kada budu uhapšeni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.