Suđenje Lovas: Svedočio preživeli sa minskog polja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2010, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje "Lovas": Svedočio preživeli sa minskog polja

BEOGRAD -

Suđenje optuženima za ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj, 1991. godine nastavljeno je danas svedočenjem Željka Somborca jednog od meštana hrvatske nacionalnosti koji su preživeli minsko polje.

Somborac je putem video linka iz Županijskog suda u Vukovaru rekao da je sa ostalim muškarcima dan pre odlaska na minsko polje bio u prostorijama radionice gde su ih tukli.

"Na ulazu u radionicu su nas pretresali. Ja sam imao kod sebe nožić koji sam koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za hranu. Tu su me pretukli. Uveče 17. (oktobra) su nas popisali", kazao je on.

Naveo je da je sutradan ujutru došao prvooptuženi Ljuban Devetak i da je sa njim bio izvesni "Bokser" koji je čitao imena sa tog spiska i kako bi neko od civila bio prozvan i prošao pored njega dobio bi udarac po stomaku. On je rekao da su ih tukli kundacima i da od jednog takvog udarca ima ožiljak na uvetu.

"Kada su nas istukli rekli su: idete da berete grožđe", posvedočio je on navodeći da su do polja deteline koje je bilo minirano išli između vojske.

Svedok je kazao i da su zapretili da će, likvidirati sve koji ne budu mogli da idu i da je jedan od civila ubijen tom prilikom.

"Naredili su nam da se uhvatimo za ruke i krenemo napred a kada vidomo minu da stanemo. Čuo sam detonačiju ali posle sam saznao da je Ivan Kraljević pao na minu", ispričao je on.

Potom je počela paljba, rekao je Somborac dodajući da su ranjeni posle kamionima odveženi u bolnicu.

Za zločin u Lovasu optuženo je 14 osoba od kojih su četvorica bili pripadnici lokalne vlasti u Lovasu, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni". Oni se po optužnici terete da su tokom napada na Lovas 10. oktobra 1991. godine ubili 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Po optužnici oni su 18. oktobra načinili živi štit od civila i naterali ih da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe, a u istom periodu u sporadičnim incidentima stradala su još tri civila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Suđenje "Lovas": Svedočio preživeli sa minskog polja

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Maj.2010

   Suđenje optuženima za ratni zločin u selu Lovas u Hrvatskoj, 1991. godine nastavljeno je danas svedočenjem Željka Somborca jednog od meštana hrvatske nacionalnosti koji su preživeli minsko polje..    ...Procitajte celu vest na izvornoj stranici ..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.