Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudiji zaprećeno zbog Makine grupe

Sudiji zaprećeno zbog Makine grupe

BEOGRAD - Istraga oko toga ko je i zbog čega 21. novembra pretio portparolu i sudiji Specijalnog suda Majki Kovačević-Tomić za sada je, saznaje 'Blic', usmerena ka pripadnicima Makine grupe, kojoj je upravo tog dana Veće specijalnog suda ponovo odredilo pritvor zbog optužbe da su u junu 2002. godine ubili generala Boška Buhu.

Maja Kovačević nije bila u Veću koje je tog dana odredilo pritvor Željku Maksimoviću, Nikoli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Maljkoviću i Vladimiru Jakšiću Karlosu, ali postoje indicije da su pretnje upućene njoj imale za cilj da se izvrši pritisak na Specijalni sud i spreči odluka o određivanju pritvora pripadnicima Makine grupe.

Maja Kovačević juče je za 'Blic' ponovila da su joj 21. novembra pripadnici obezbeđenja preneli da joj je nepoznata osoba, ispred zgrade u kojoj živi, uputila preteće reči.

- To je bilo oko devet sati ujutru. Nekoliko trenutaka pre nego što sam izašla iz stana. Mom policijskom obezbeđenju koje je stajalo ispred zgrade nepoznati muškarac prišao je automobilom 'kordoba' bez tablica i dobacio: 'Ni deset takvih kao ti joj neće pomoći' - kaže sudija Kovačević-Tomić.

Muškarac nije bio maskiran i nakon upućene pretnje dodao je gas i pobegao automobilom a policija veruje da se radi o nekom iz bliskog okruženja nekog od pripadnika Makine grupe.

- Policija verovatno radi u mnogim pravcima. Vrlo je moguće da je odluka o pritvoru Makinoj grupi jedan od tragova za istragu - kaže Maja Kovačević-Tomić, kojoj je posle pretnji pojačano policijsko obezbeđenje.

Odluku o pritvoru članovi Makine grupe nisu dočekali u Beogradu. Pošto ih policija nije pronašla na adresama na kojima su prijavljeni, za njima su raspisane poternice. Željko Maksimović je u bekstvu još od ubistva generala Buhe, 2. juna 2002. godine na parkingu ispred hotela 'Jugoslavija'. Nikolu Maljkovića policije je tražila u stanu u Paunovoj ulici, gde je nađena samo njegova baba. U Beogradu je tražen i u još jednom, njegovom stanu u istoj ulici, ali je utvrđeno da je taj stan kao i lokal prodao posle hapšenja u oktobru 2002. godine. Policija pretpostavlja da se krije u Crnoj Gori, sa trećeoptuženim Vladimirom Jakšićem. Iako je Jakšićev advokat Stevan Protić prošle nedelje najavio da će se njegov klijent predati policiji u ponedeljak, do toga ipak nije došlo.

- Ne znam zbog čega se Jakšić nije pojavio. Nisam se čuo sa njim, ali sam siguran da će doći jer nema gde da se krije - rekao je juče advokat Protić za 'Blic'. T. M. Subota

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.