Izvor: B92, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud o korupciji na fakultetu

Smederevo -- Sud u Smederevu predlaže da se slučaj korupcije na kragujevačkom fakultetu preseli u Specijalni sud u Beogradu.

Predsednica vanraspravnog krivičnog veća Okružnog suda u Smederevu Slađana Bojković predložila je da se taj sud oglasi nenadležnim u slučaju korupcije profesora kragujevačkog Pravnog fakulteta, rečeno je agenciji Beta. Ona je ocenila da postupak treba da se vodi pred posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu, odnosno Specijalnim sudom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik Okružnog suda Slavoljub Nikolić objašnjava da su branioci uložili prigovore na optužnice, ali Okružni sud o njima neće odlučivati sve dok se ne utvrdi nadležnost suda. Odlučivano je samo o "najhitnijim stvarima" na koje obavezuje zakon, objasnio je Nikolić.

On je rekao da veće još nije raspravljalo o predlogu, ali da je izvesno da ima više elemenata koji ukazuju na organizovani kriminal o kome postupak treba da vodi Specijalni sud.

Odluka vanraspravnog veća biće dostavljena braniocima, okrivljenima i tužiocu. Ako se neko od njih bude žalio na odluku, konačnu odluku o nadležnosti doneće Vrhovni sud.

Ako ne bude žalbi na odluku vanraspravnog veća, Specijalni sud bi mogao da prihvati vođenje postupka ili da izazove sukob nadležnosti pri čemu bi Vrhovni sud ponovo morao da donese konačnu odluku.

Policija u Kragujevcu uhapsila je 29 ljudi, od čega 17 profesora Pravnog fakulteta u tom gradu u martu i aprilu zbog sumnje da su učestvovali u korupciji, prodaji ispita i diploma na toj visokoškolskoj ustanovi.

Među uhapšenima su bili i tadašnji dekan fakulteta Sveta Purić i prodekan za finansije Božin Vlaškalić, koji su kasnije razrešeni dužnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.