Izvor: Politika, 26.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrbac poriče odavanje službene tajne

Tužilaštvo je u okviru postupka o povezanosti policije sa narko-klanom Darka Šarića predložilo da se ovom advokatu odredi zabrana napuštanja boravišta i da mu se oduzme pasoš

Advokat Radovan Štrbac, poznatiji kao zastupnik odbeglog narko-bosa Darka Šarića odbacio je juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrdnje da je prenosio policijske informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnicima Šarićevog klana.

Advokat je stigao u zgradu Specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suda u 13.30 časova sa svojim braniocem Ilijom Radulovićem, kako bi dao izjavu tužilaštvu u okviru predistražnog postupka o povezanosti policije sa narko-klanom Darka Šarića. Njegovo saslušanje trajalo je nešto više od dva sata, a tereti se za podstrekavanje na odavanje službene tajne.

„Štrbac je izjavio da se njegovo poznavanje Branka Lazarevića svodi na tri, četiri susreta na relaciji advokat  klijent. Oni se nikad nisu sreli između tih poslovnih susreta. Popili su jednom kafu sa još 10 ljudi na sastanku u košarkaškom kubu Partizan, koji je zastupao Štrbac, a predsednik kluba bio je Lazarević”, izjavio je za „Politiku” njegov branilac Ilija Radulović.

Prema njegovim rečima, na tim sastancima nikada se nije pričalo o navodima tužioca da su Štrbac i Lazarević razgovarali o prosleđivanju informacija Šarićevom klanu. Za petak je zakazano novo saslušanje Mileta Jerkovića pred tužiocem. Jerković je, podsećamo, ranije izjavio da je Lazarević Štrpcu dojavljivao podatke o praćenju Šarićeve grupe. On ima status svedoka i pod posebnom je zaštitom policije.

„Mile Jerković nikada nije video Branka Lazarevića. On nije član organizovane kriminalne grupe i ne može da bude svedok u predmetu odavanja službene tajne. Reč je o lažnom iskazu podmetnutog svedoka na čijoj izjavi je izgrađen postupak koji nije potvrđen nijednim drugim dokazom”, kaže advokat Radulović.

Tužilaštvo je predložilo da se Štrpcu odredi zabrana napuštanja boravišta i da mu se oduzme putna isprava, on pored srpskog ima i hrvatski pasoš, rekao je za „Politiku” tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. On je najavio da će tokom ove sedmice biti nastavljene dokazne radnje u ovom postupku.

O predlogu tužilaštva odučiće sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Štrbac se sumnjiči da je pripadnicima Šarićeve grupe prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju koje je dobijao od Branka Lazarevića, tadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića.

Štrbac je advokat iz Novog Sada kome se pred Specijalnim sudom sudi zbog optužbi da je prao novac za Darka Šarića „zarađen” prodajom kokaina iz Južne Amerike, tako što je kupovao preduzeća i poljoprivredna gazdinstava u Vojvodini.

On je na suđenju u februaru 2011. godine rekao da je firme kupovao za sebe, a ne za Šarića, a da se njegovim imenom služio zbog „autoriteta”.

Pored Štrpca, krivičnom prijavom obuhvaćen je bivši šef kabineta Ivice Dačića  Branko Lazarević i optuženi za šverc kokaina koji je u bekstvu Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, kao i načelnik Službe za specijalne istražne metode u UKP MUP-a Srbije Boris Gara koji se tereti samo za odavanje službene tajne.

Prema pisanju medija, Lazarević se sumnjiči da je Štrpcu prenosio informacije o praćenju i prisluškivanju pripadnika Šarićeve grupe, a koje je dobijao od Gare.

Lazarević i ostali se terete za krivična dela za koja se prema zakonu vodi takozvani skraćeni postupak – ne vodi se istraga, jer je za ta dela predviđena kazna do osam godina zatvora, već će na osnovu istražnih radnji biti odlučeno o krivičnoj prijavi i eventualnom optužnom predlogu.

D. Čarnić

objavljeno: 27.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.