Izvor: B92, 02.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šteta od požara oko 10 miliona evra

Niš -- Šteta od požara koji su zahvatili šume u Srbiji u julu biće skoro 10 miliona evra, kaže Predrag Aleksić iz Srbijašuma.

Direktor sektora za šumarstvo, lovstvo i zaštitu životne sredine Javnog preduzeća Srbijašume kazao je danas da je od površina zahvaćenih požarom oko 85 odsto je bilo privatno vlasništvo, ali lokalno stanovništvo se nije značajnije uključivalo u gašenje požara.

Požare su gasili radnici Srbijašume, vatrogasci, žandarmerija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policija i vojska a zastarela oprema i nedostatak sredstava bio je glavna prepreka da se požari brže lokalizuju i ugase, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da će biti potrebno 20 do 30 godina da se izgorele šume bar delimično obnove.

Uhapšen osumnjičeni za požare

Jedan meštanin sela Gulijan kod Svrljiga priveden zbog sumnje u izazivanje požara na Svrljiškim planinama.

U saopštenju niške policije se navodi da je priveden Branivoje D. zbog sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Istražni sudija Opštinskog suda u Svrljigu odredio mu je jednomesečni pritvor.

Prema saopštenju, osumnjičeni je 22. jula u ataru sela Lozan, na mestu zvanom Studenac, na Svrljiškim planinama, izazvao požar spaljivanjem niskog rastinja.

Požar na Svrljiškim planinama gasili su niški vatrogasci, a morao je da pomaže i ruski avion iljušin 76.

"Vojska 2008. sa šest helikoptera za požare"

Vojska Srbije će narednu sezonu dočekati sa šest transportnih helikoptera za gašenje požara, kazao je u Kraljevu načelnik Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, general-major Dragan Katanić.

On je na proslavi Dana Roda avijacije novinarima kazao da je iz Vlade Srbije dobio nagoveštaj da bi ove i naredne godine moglo biti obezbeđeno sto miliona dinara za remont tih letelica.

Katanić je kazao da je ove godine remont zakasnio zato što je, zbog privremenog finansiranja, Vojci uplaćeno samo sedam od ukupno trideset miliona evra predviđenih Nacionalnim investicionim planom za remont.

Ipak, dodao je general, do kraja godine sa remonta iz Rusije vratiće se prva dva od ukupno pet lovaca MIG 29.

On je još podsetio da Vojska Srbije od Crne Gore potražuje pet aviona "supergaleb", pet helikoptera "gazela" i trenažer za obuku, koji su ostali na aerodromu Golubovci posle raspada Državne zajednice SRJ, ali da je realizacija tog plana u nadležnosti Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.