Izvor: B92, 06.Dec.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanu Kariću godinu dana zatvora

Beograd -- Apelacioni sud je osudio Stefana Karića na godinu dana zatvora i preinačio prvostepenu presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu od 800.000 dinara.

On je 2005. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povređena Stanislava Pavlović (37), koja je ostala težak invalid.

Apelacioni sud je utvrdio da je godinu dana zatvora "nužna i dovoljna kazna" i da će se tom kaznom "u potpunosti ostvariti svrha" izricanja krivičnih sankcija i svrha kažnjavanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju suda.

Tužilaštvo je u žalbi na presudu tražilo da Apelacioni sud Karića osudi na strožu kaznu i navelo da je u prvostepenoj presudi bivšeg Drugog opštinskog suda, koju je izrekao sudija Jane Parđovski, dat prevelik značaj olakšavajućim okolnostima.

Kariću je potvrđena prvostepena presuda u delu u kojem mu je zabranjeno da vozi tri godine.

Karić, sin Sretena Karića, proglašen je krivim jer je 29. aprila 2005. godine, pošto je pio alkohol, vozio automobil brzinom od 148 kilometara na sat Bulevarom kralja Aleksandra u Beogradu i udario u betonski stub, a automobil se od siline udara prepolovio i prednji deo je ostao priljubljen uz stub, a zadnji nastavio da se kreće, pri čemu je oštećena ispala iz automobila i zadobila teške povrede opasne po život.

Po nalazu Apelacionog suda, u pogledu odluke o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno utvrdio sve olakšavajuće okolnosti.

"Prvostepni sud, međutim, nije dao odgovarajući značaj utvrđenoj otežavajućoj okolnosti - teškim telesnim povredama opasnim po život kod oštećene, kao i drugim otežavajućim okolnostima: brzina kojom se okrivljeni tom prilikom kretao, a koja višestruko prelazi najveću dozvoljenu brzinu kretanja vozilom u naseljenom mestu koja svakako predstavlja bezobzirnu vožnju u gradskim uslovima, te činjenicu da je, po sopstvenom priznanju, neposredno pre nego što je seo u vozilo, konzumirao alkohol", piše u saopštenju Apelacionog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.