Izvor: Blic, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stečajna mafija": Trgovinski sud trpeo pritiske

Suspendovani sudija Trgovinskog suda u Beogradu Žanka Radić izjavila je danas, kao svedok na suđenju tzv. "stečajnoj mafiji", da je taj sud posle 5. oktobra 2000. trpeo pritiske od stranaka u predmetima, medija, političara i izvršne vlasti, i da se to i danas događa.



Zbog toga je, kako je navela, bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević 2005. godine zatražio pomoć od nadležnih u državi.

"Kljajević se pismeno obratio predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << države i premijeru i ukazivao na te pritiske na sud i sudije Trgovinskog suda, kao i donošenje odluka. Obratio se čak i patrijarhu, ali su reakcije izostale", rekla je Radićeva i dodala da je Kljajević kod zaposlenih u sudu uvek insistirao na zakonitom radu, ujednačenoj praksi i da nikada nije uticao ni na jednog sudiju niti na donošenje neke sudske odluke.

Protiv Radićeve se, pred Okružnim sudom u Beogradu, vodi postupak zbog zloupotrebe služebnog položaja u slučaju "Mobtel". Svedok u ovom postupku Ljiljana Blagović, koja je radila kao tehnički sekretar Trgovinskog suda u Beogradu i predsednika suda Kljajevića, navela je u svedočenju da se optuženi Kljajević u svim komunikacijama odnosio profesionalno i službeno. Prema njenim rečima, on je veoma retko razgovarao sa stečajnim upravnicima, a u većini slučajeva je od njih zahtevao da se pismeno izjasne ako imaju neki problem.

Kljajević je, dodala je ona, uglavnom koristio službeni automobil suda, ali se dešavalo da je na pojedina mesta išao i "Nikčevićevim kolima iz SDPR, Telekoma - Draška Petrovića, Miroslava Miškovića i Mike Brašnjovića".

Blagovićeva je navela da je optužena Delinka Đurđević (koja je u to vreme bila sudija Trgovinskog suda u Beogradu) jednom došla da traži predsednika suda i pošto ga nije našla saopštila joj je kako su iz Vlade Srbije, odnosno Ministarstva za kapitalne investicije poslali nekog čoveka sa preporukom da bude postavljen za stečajnog upravnika preduzeća "Rad", iako je to preduzeće već imalo stečajnog upravnika.

"Kasnije, kada je postavljen na to mesto, saznala sam da je u pitanju Miljko Živojinović", istakla je Blagovićeva.

Ona je navela da su jednom Kljajević i Jasmina Kojić otišli zajedno iz suda, a da je nedugo zatim neko iz kabineta ministra Predraga Bubalo zvao predsednika suda.

"Obavestila sam o tome Kljajevića preko Jasnime jer on nije imao mobilni telefon", istakla je ona i dodala da je ubrzo usledio i drugi poziv iz Bubalovog kabineta i da se insistiralo na hitnom kontaktu sa Kljajevićem, ali ne zna da li je taj kontakt i uspostavljen.

Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.