Stanišić zbog bolesti izostao sa suđenja

Izvor: RTS, 10.Jul.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišić zbog bolesti izostao sa suđenja

Nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić nije prisustvovao nastavku ponovljenog suđenja u Haškom tribunalu zbog bolesti.
Tribunal je popodne objavio dopis Jovice Stanišića sudu kojim ga obaveštava da nije u stanju da zbog bolesti prisustvuje suđenju, ali se u dokumentu ne navodi o kojoj je bolesti reč, niti kada će pristupiti ročištu.

Stanišić je obavestio sud da se nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razgovora sa advokatom odrekao prava da danas prisustvuje suđenju, te da daje dopuštenje da se sudski postupak nastavi bez njega, u prisustvu njegovog advokata.
Bivši šef državne bezbedosti, kome se zajedno sa Frankom Simatovićem ponavlja suđenje u Haškom tribunalu zbog optužbi za ratne zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95, duže vreme je lošeg zdravstvenog stanja.
Krajem juna je tražio da mu se omogući da tokom letnje pauze u radu suda bude pušten na privremenu slobodu iz haškog pritvora.
Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću počelo je 13. juna pred Haškim tribunalom, pošto je žalbeno veće ukinulo prvu prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni svih optužbi.
U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbednosti Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih dela.
Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru sa drugim učesnicima UZP-a, učestvovali su u UZP-u tako što su formirali, finansirali i snabdevali specijalne jedinice DB Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.
U maju 2013. godine, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.
Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.
Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši šef Državne bezbednosti teško BOLESTAN: Haški tribunal ipak održao suđenje bez njega!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2017

Opravdano odsustvo...Nekadašnji šef Državne bezbednosti Jovica Stanišić nije danas prisustvovao nastavku ponovljenog suđenja u Haškom tribunalu zbog bolesti...Istina zaista boli! Sinovima Lovrića priznali da mama više nije živa: Evo kako su dečaci reagovali..Tribunal je po podne objavio njegov...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.