Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 27.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin povređen u pucnjavi

U naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice juče su se u prepodnevnim satima pripadnici Euleks policije i Kfora sukobili s grupom Srba koji su pokušavali da probiju kordon Kosovske policije postavljen na liniji razdvajanja srpskog od albanskog dela naselja Brđani i spreče nastavak započete obnove pet albanskih kuća.

- Policija je bila prinuđena da upotrebi suzavac, sprečavajući okupljene da probiju kordon policije i uđu u deo naselja u kome je započela obnova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pet kuća - kaže portparol KPS Besim Hoti, navodeći da u sukobima nije bilo povređenih. On je, kao i portparol Euleksa Kristofer Lamfaluši, ocenio da je policija morala da upotrebi suzavac i da nema dovoljno dokaza ko je upotrebio vatreno oružje pošto se „čulo više rafala ispaljenih, kako se pretpostavlja, iz automatskog oružja".

- Ovo je najveći incident od početka obnove tih kuća prošlog petka -izjavio je Lamfaluši, dodajući da je manjih sukoba bilo i prethodnih dana. Po povratku iz naselja Brđani došlo je do sukoba Srba sa pripadnicima Kfora i Euleks policije na trgu Šumadija pošto mirovnjaci nisu dozvolili prolazak demonstranata do mosta na Ibru. Posle jednočasovnog kamenovanja s jedne strane i suzavaca i šok bombi s druge, demonstranti su se razišli, ali su pripadnici francuskog Kfora sa udvostručenim patrolama nastavili da kontrolišu kretanje prema reci Ibar, Bošnjačkoj mahali i naselju Tri solitera. Očevici tvrde da su pripadnici Euleksa i francuskog kontingenta Kfora bez ikakvog upozorenja u dva navrata ispalili dvadesetak suzavaca i šok bombi.

„Jedno lice srpske nacionalnosti je pogođeno gumenim metkom u desnu potkolenicu. Nakon ukazane lekarske pomoći povređeni je pušten kući - kaže upravnik bolnice dr Milan Ivanović, optužujući Euleks i Kfor da provociraju incidente i pogoršavaju situaciju na severu Kosova.

- Oni ne poštuju sporazum koji smo pre četiri godine postigli sa Unmikom da „obnove pet albanskih kuća u naselju Brđani nema dok se ne omogući povratak raseljenih Srba u južni deo grada". Oni jednostavno kažu da ih ne interesuju bilo kakvi dogovori koje smo imali s Unmik administracijom - kaže Ivanović, najavljujući da će Srbi koristiti sva dozvoljena sredstva kako bi sprečili obnovu albanskih kuća i Euleksovu demonstraciju nasilja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.