Srbin povezan sa švercom oružja iz Severne Koreje

Izvor: Blic, 15.Dec.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin povezan sa švercom oružja iz Severne Koreje

Avion „iljušin Il-76" pun oružja koji su tajlandske vlasti prošle subote zaplenile u Bangkoku ranije je bio vlasništvo kompanije „Beibars", povezane sa srpskim trgovcem oružjem Tomislavom Damjanovićem, objavio je juče Asošijeted pres, prenoseći izjavu istraživača stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira Hjua Grifitsa.

Objašnjavajući vezu letelice sa Damjanovićem, Grifits je izneo podatak da je isti avion u oktobru korišćen za prevoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oružja sa Balkana u Burundi. Ilegalna trgovina oružjem otkrivena je pre četiri dana kada se „iljušin", leteći iz Severne Koreje, spustio u Bangkok radi punjenja gorivom. Kontrolom tajlandskih vlasti otkriven je smrtonosni tovar: 35 tona eksploziva, projektila za ručne bacače i delova za rakete zemlja - vazduh, što je u suprotnosti sa embargom Ujedinjenih nacija na trgovinu oružjem prema Severnoj Koreji.

Posada aviona, četvorica članova iz Kazahstana, i jedan iz Belorusije odmah je uhapšena. Proverama je utvrđeno da je letelica bila registrovana u tri kompanije pod kontrolom ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, poznatog kao „trgovac smrću". Bout se od marta nalazi u zatvoru u Bangkoku, a SAD traže njegovu ekstradiciju, jer je u Njujorku optužen za terorizam.

- Bout je u istom zatvoru u koji su smeštena četvorica članova posade, uhapšeni u subotu. Svi su u razdvojenim ćelijama i stražari paze da između njih i Bouta ne dođe ni do kakvog kontakta - kažu u policiji Bangkoka.

Zaplenjeno oružje, procenjeno na više od 15 miliona dolara kako se pretpostavlja bilo je namenjeno pobunjenicima u Africi ili vojsci Mijanmara. U dokumentima se navodi da je avion prevozio opremu za naftne bušotine na Šri Lanki. Hju Grifits tvrdi da su prethodni vlasnici aviona prodavali oružje u Liberiji, Sijera Leoneu, Kongu, Somaliji, Sudanu i Čadu.

- Ti avioni su kao ptice selice. Prodaja letilice gruzijskoj kompaniji ilustruje kako trgovci oružjem menjaju vlasništvo nad avionima da bi izbegli zakon. Menjaju kompanije jer je prethodna firma zatvorena iz razloga bezbednosti ili je naznačena u izveštaju UN o trgovini oružjem, a isti ljudi ostaju u poslu - izjavio je Grifits.

Tomislav Damjanović, koga je Grifits označio kao ranijeg vlasnika aviona, u srpskoj javnosti poznat je kao vlasnik avio-kompanije „Er Tomiško", koja se zvanično bavila prevozom oružja. Pre dve godine, Damjanović je, međutim, u izveštaju Agencije za kontrolu naoružanja UN naveden kao centralna osoba za transport oružja sa Balkana u Afriku i na Bliski istok. „Njujork tajms" je pisao da je Damjanović od 2003. do 2006. isplivao kao najveći prevoznik oružja sa Balkana do Iraka u ime SAD. Damjanović je tada za „Blic" tvrdio da za Irak izvozi sasvim legalno.

- Zar ste pomislili da ćemo da sletimo u Bagdad, Basru ili Alhatadum bez dozvola?! Tamo nas čekaju Amerikanci. Šta rade sa tom robom, to nije moj posao. Nemam veze sa trgovinom oružjem, ja sam samo prevoznik. Ne razlikujem šta je puška, a šta top. Prevozio sam samo ono što je dozvoljeno u Irak, Avganistan, Jordan, Ruandu, Kongo - tvrdio je Damjanović.

Inače, misteriozni avion, koji je pun naoružanja pao kod Beograda 1996, iznajmio je upravo Damjanović. Agencija UN navodi da je prevozio rezervne delove za libijske lovce iako je izvoz oružja u Libiju bio zabranjen. Damjanović je to negirao, tvrdeći da je tog 19. avgusta 1996. vozio robu iz Beograda za Maltu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.