Srbima trostruko veće kazne za ratni zločin

Izvor: S media, 11.Apr.2011, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbima trostruko veće kazne za ratni zločin

Direktor Republičkog centra za istrazivanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je danas da su Srbi pred Sudom BiH zbog počinjenih ratnih zločina osudjenji na trostruko duže zatvorske kazne nego Hrvati i Bošnjaci zajedno.

Velimirović je na konferenciji za novinare rekao da je Sud BiH pravosnažno okončao sudske postupke protiv 51 Srbina, 11 Hrvata i osam Bošnjaka, kao i protiv dvojice Hrvata i jednog Slovenca koji su bili u Vojsci Republike Srpske.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je ocenio da Sud i Tužilaštvo BiH krše ljudska prava u procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine, navodeći da te pravosudne institucije "u velikoj meri kopiraju Haški tribunal i njegov pristup procesuiranju ratnih zločina na ovim prostorima".

Vukčević: Javnost svesna zločina u ime Srba

Josipović: Protesti i molitve neće uticati na Haški tribunal

Revizija svih poternica za ratne zločine

"Ovakva praksa i ovakvi rezultati doveli su do kritične tačke kada se treba odrediti i odgovoriti na takve postupke i to će učiniti poslanici Narodne skupštine RS", kazao je Velimirović.

Narodna skupština RS sutra će na zahtev predsednika RS Milorada Dodika razmatrati informaciju o radu Tužilaštva i Suda BiH na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u BiH.

Dodik je najavio da će od parlamenta zatražiti raspisivanje na kome bi se gradjani RS izjasnili da li Tužilaštvo i Sud treba i dalje da postoje.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da te pravosudne institucije "imaju selektivan" pristup u procesuiranju ratnih zlocicna, koji je na štetu RS.

Ćurguz je najavio da će članovi BORS-a organizovati proteste zbog načina na koji Tužilaštvo i Sud BiH procesuiraju ratne zločine, navodeći da se "na tom pitanju nastoji urušiti pozicija RS".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U maju prve operacije u lečenju gojaznosti

Izvor: Blic, 12.Apr.2011, 13:55

Direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec izjavio je danas da bi u maju u toj ustanovi trebalo da budu obavljeni prvi operativni zahvati za lečenje gojaznih pacijenata. ..Bajec je na konferenciji za novinare rekao da bi prva operacija mogla biti obavljena oko 20. maja, a da se na listi čekanja...

Nastavak na Blic...

Bajec: Zgrada KCS stabilna

Izvor: Studio B, 12.Apr.2011

Bajec je na konferenciji za novinare izjavio da je zgrada poliklinike KCS-a stabilna, ali da bi bezbednost i statika bili ugroženi u slučaju da se izgradi još jedna kula na već postojećem zdanju. ..Direktor Kliničkog centra Srbije Đorđe Bajec izjavio je danas da je zgrada poliklinike KCS-a bezbedna...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.