Izvor: Politika, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija dužna sudiji Đojinčeviću

Presudom Okružnog suda u Beogradu država Srbija je obavezna da sudiji Životi Đojinčeviću isplati četiri miliona dinara na ime nematerijalne štete zbog neosnovanog pritvaranja tokom akcije "Sablja", potvrđeno je agenciji Beta. Predmet je na reviziji u Vrhovnom sudu Srbije.

Država je, prvostepenom presudom potvrđenom 9. marta ove godine u Okružnom sudu, dužna da uz navedenu sumu Đojinčeviću isplati i zateznu kamatu, počev od 26. marta 2006. godine do dana isplate. Javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavljivanjem neistinitih informacija da je umešan u ubistvo premijera Zorana Đinđića i da je sarađivao sa zemunskim klanom, primao mito, posedovao oružje, ali i objavljivanjem fotografija na kojima se vidi sa lisicama na rukama i na optuženičkoj klupi, sudiji je, navodi se u presudi, narušen ugled i povređeno dostojanstvo.

– Nisam čuo za presudu, a i ne želim ništa da komentarišem – kratko je odgovorio sudija Đojinčević.

Đojinčević je oktobra 2005. godine, tužbom protiv Republike Srbije zatražio odštetu od 20 miliona dinara.

Života Đojinčević je uhapšen 27. marta 2003. godine u vreme vanrednog stanja uvedenog nakon ubistva premijera Đinđića i zadržan u pritvoru 74 dana.

Policija je tada u njegovom stanu pronašla pored pištolja i 70.000 evra, za koje se kasnije ispostavilo da potiču od prodaje nasleđene nekretnine.

Vrhovni sud Srbije je početkom jula 2005. godine potvrdio presudu Okružnog suda u Novom Sadu kojom je sudija oslobođen optužbi da je u svom stanu i stanu svoje majke nedozvoljeno držao oružje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.