Srbi ubijeni u Boliviji čuvali narkobosa

Izvor: Politika, 16.Maj.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ubijeni u Boliviji čuvali narkobosa

Pre­ma iz­ja­va­ma pre­ži­ve­lih sve­do­ka Vi­li­jam Ro­za­les je otet po­sle li­kvi­da­ci­je nje­go­vog obez­be­đe­nja

U oru­ža­nom su­ko­bu nar­ko­di­le­ra u San­ta Kru­zu, na is­to­ku Bo­li­vi­je, po­gi­nu­lo je šest oso­ba, me­đu ko­ji­ma i tri dr­ža­vlja­ni­na Sr­bi­je. Ka­ko ne­zva­nič­no sa­zna­je­mo, naj­ve­ro­vat­ni­je je reč o Sa­ši Tur­či­no­vi­ću, biv­šem pri­pad­ni­ku Je­di­ni­ce >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za spe­ci­jal­ne ope­ra­ci­je (JSO), Pre­dra­gu Sert­fku i Bo­ja­nu Ba­ku­li (1981), biv­šem voj­nom ofi­ci­ru, sa­da di­rek­to­ru Agen­ci­je za za­šti­tu li­ca i obje­ka­ta „Kom­bat sim si­kju­ri­ti so­lušn” iz Ru­me.

Di­rek­tor po­li­ci­je Mi­lo­rad Ve­ljo­vić re­kao je za agen­ci­ju Be­ta da MUP još ne­ma po­dat­ke da su tri dr­ža­vlja­ni­na Sr­bi­je ubi­je­na u Bo­li­vi­ji.

„Obra­ti­li smo se In­ter­po­lu ka­ko bi­smo utvr­di­li da li je reč o dr­ža­vlja­ni­ma Sr­bi­je”, re­kao je Ve­ljo­vić.

Agen­ci­ja AP ja­vlja da su u ob­ra­ču­nu po­vre­đe­ne i če­ti­ri oso­be. Jed­na od njih je dr­ža­vlja­nin Ko­lum­bi­je, ko­ji se pra­vio da je mr­tav ina­kon od­la­ska na­pa­da­ča sta­vioje te­la u auto­mo­bil i od­neo ih u po­li­cij­sku sta­ni­cu.

Li­kvi­da­ci­ja šest oso­ba, od ko­jih su tro­ji­ca Bo­li­vij­ci, a tro­ji­ca Sr­bi, i ot­mi­ca Vi­li­ja­ma Ro­za­le­sa, ko­ga sma­tra­ju naj­ve­ćim nar­ko­ma­fi­ja­škim ku­mom u Bo­li­vi­ji, iza­zva­lesu uobi­ča­je­nu ra­do­zna­lost me­di­ja u ze­mlji ko­ja po uz­ga­ja­nju li­sta ko­ke za­u­zi­ma tre­će me­sto u sve­tu (po­sle Ko­lum­bi­je i Pe­rua). Bo­li­vij­ski li­sto­vi spe­ku­li­šu, po­zi­va­ju­ći se na po­li­cij­ske iz­vo­re, da je to bio ob­ra­čun iz­me­đu pred­stav­ni­ka bo­li­vij­ske fi­li­ja­le dva tra­sna­ci­o­nal­na kar­te­la, i da se ra­di o „rav­na­nju ne­kih in­ter­nih ra­ču­na”. Za do­ma­ću pu­bli­ku na­ro­či­to je in­te­re­sant­no da je od­red ko­ji je li­kvi­di­rao še­sto­ri­cu iz su­prot­nog ta­bo­ra bio oči­to sa­sta­vljen od biv­ših ili i sa­da ak­tiv­nih po­li­ca­ja­ca.

Pre­ma re­či­ma dvo­ji­ce pre­ži­ve­lih, ko­je ci­ti­ra dnev­nik „Ra­son”, „ne­ko­li­ci­na ak­tiv­nih po­li­ca­ja­ca i biv­ših age­na­ta slu­žbe bez­bed­no­sti či­ni­li su deo gru­pe pla­će­ni­ka ko­ja je u pe­tak uve­če (su­bo­ta po na­šem vre­me­nu) iz­re­še­ta­la de­se­tak oso­ba i ote­la Vi­li­ja­ma Ro­za­le­sa, bo­li­vij­skog nar­ko­bo­sa”. Za po­li­ci­ju, ove dve oso­be su ključ­ni sve­do­ci kri­mi­nal­nog okr­ša­ja u San Ra­mo­nu u pro­vin­ci­ji San­ta Kruz.

Ko­man­da bo­li­vij­ske po­li­ci­je po­tvr­di­la je da je i me­đu žr­tva­ma su­prot­nog kla­na, po­red tro­ji­ce Sr­ba, bi­lo ak­tiv­nih čla­no­va iz zva­nič­ne „do­ma­će je­di­ni­ce za pru­ža­nje obez­be­đe­nja”.

Pre­pri­ča­va se i šta je re­kao iz­ve­sni bo­li­vij­ski advo­kat, ko­ji se u me­di­ji­ma pred­sta­vlja kao port­pa­rol fa­mi­li­ja žr­ta­va.

„Ban­da sa­sta­vlje­na od po­li­cij­skih age­na­ta po­sta­vi­la je za­se­du kod San Ra­mo­na i ču­nje­vi­ma obe­le­že­nim lo­gom Spe­ci­jal­nih sna­ga za bor­bu pro­tiv dro­ge pre­pre­či­la put. Ko­lo­na od tri luk­su­zna vo­zi­la u ko­ji­ma su bi­li ote­ti Ro­za­les i još de­vet oso­ba, me­đu ko­ji­ma i tri Sr­bi­na, mo­ra­la je da se za­u­sta­vi. De­se­to­ri­ci su za­tim ve­za­ne ru­ke i od­ve­ze­ni su u svo­jim auto­mo­bi­li­ma na jed­no ne­na­se­lje­no me­sto de­se­tak ki­lo­me­ta­ra da­lje od me­sta za­se­de. Po na­lo­gu iz­ve­snog Ko­lum­bij­ca, sve čla­no­ve ove gru­pe iz­re­še­ta­li su me­ci­ma, dok su bo­li­vij­skog nar­ko­bo­sa Ro­za­le­sa od­ve­li u ne­po­zna­tom prav­cu”, ka­zao je bo­li­vij­ski advo­kat.

Po nje­go­vim re­či­ma, sve ovo mo­glo se ču­ti od jed­nog „stran­ca” ko­ji je us­peo da iza­đe neo­zle­đen iz ovog okr­ša­ja i ko­ji će za­jed­no sa još jed­nom oso­bom bi­ti glav­ni za­šti­će­ni sve­dok u da­ljoj is­tra­zi. Na­ga­đa se da je pre­ži­ve­li Ko­lum­bi­jac.

Jav­no­sti se obra­tio i di­rek­tor Spe­ci­jal­nih sna­ga za bor­bu pro­tiv kri­mi­na­la, ko­ji je re­kao da je is­tra­ga o okr­ša­ju u to­ku i da je to bio ob­ra­čun u ve­zi sa te­ri­to­ri­jom i pu­te­vi­ma za pro­laz dro­ge. U ovaj la­nac uple­te­ni su, ka­ko je pre­do­če­no, po­red Bo­li­vi­ja­ca i Sr­ba, još i Ko­lum­bij­ci, Pa­ra­gvaj­ci, i oso­be dru­gih na­ci­o­nal­no­sti.

Što se ti­če ne­stan­ka Vi­li­ja­ma Ro­za­le­sa, še­fa bo­li­vij­skog nar­ko­kar­te­la, hi­po­te­za je da je nje­ga ote­la ban­da ko­ja je ubi­la tro­ji­cu Sr­ba i tro­ji­cu Bo­li­vi­ja­ca.

Bo­li­vij­ski dnev­nik „Di­ja­rio” pi­še da su ne­ke od žr­ta­va bi­le ve­za­ne i usmr­će­ne hi­ci­ma u gla­vu iz ne­po­sred­ne bli­zi­ne, dok la­ti­no­a­me­rič­ko iz­da­nje li­sta „He­rald tri­bjun” na­vo­di da su žr­tve za­u­sta­vlje­ne na po­li­cij­skom punk­tu, da su ve­za­ne i mu­če­ne. To će, me­đu­tim, mo­ći da po­tvr­di sa­mo fo­ren­zič­ki pre­gled žr­ta­va.

Tu­ži­lac Ba­zi­li­jo Vilj­ka iz­ja­vio je da su svih šest žr­ta­va sta­ro­sti iz­me­đu 21 i 31 go­di­ne i da su te­la pro­na­đe­na na raz­li­či­tim lo­ka­ci­ja­ma.

Po­je­di­ni bo­li­vij­ski me­di­ji na­vo­de da je me­ta na­pa­da za­pra­vo bio Vi­li­jam Ro­za­les Su­a­rez, je­dan od naj­u­ti­caj­ni­jih nar­ko­bo­so­va iz San­ta Kru­za, ko­ji je u ovoj ak­ci­ji kid­na­po­van. „He­rald tri­bjun” na­vo­di da ot­mi­ča­ri sa­da tra­že ot­kup od mi­li­on do­la­ra.

Do­ra Su­a­rez, maj­ka ote­tog nar­ko­bo­sa, me­đu­tim, tvr­di da se njen sin ra­ni­je ba­vio šver­com dro­ge, ali da je sa­da „čist” i da je uklju­čen u ber­zan­ske po­slo­ve.

Z. Šu­va­ko­vićD. Te­le­sko­vić

[objavljeno: 17/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.