Sprečavanje finansiranja terorizma prioritet OEBS

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečavanje finansiranja terorizma prioritet OEBS

Prioritet OEBS-a je jačanje međunarodnih napora u presecanju izvora finansiranja terorizma, gde kidnapovanje i takozvane "lake mete" čine važan deo, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić

On je, otvarajući sastanak eksperata drzava članica i partnera OEBS o mrežnim mehanizmima za borbu protiv terorističkih kidnapovanja i operacije oslobađanja taoca, koji se održava danas i sutra u Beču, ukazao na značaj razvoja mreže >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << eksperata u borbi protiv terorizma u uslovima narastajuće nesigurnosti na globalnom planu.

Nikolić je podsetio na Ministarsku deklaraciju OEBS, usvojenu protekle nedelje u Beogradu, kao i napore Srbije koje je uložila u oblasti borbe protiv terorizma tokom svog predsedavanja OEBS-om u 2015. godini.

"Ovi napori bili su usmereni na jačanje partnerstva sa UN, EU i drugim međunarodnim organizacijama i regionalnim akterima sa jasnim ciljem pomaka sa proklamovanih osuda terorizma ka preduzimanju konkretnih akcija u primeni Rezolucije SB UN 2133", istakao je Nikolić u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Dodao je da će Srbija nastaviti da bude aktivan kontributor i kao član Trojke OEBS u 2016. godini i nakon toga, jer smatra da OEBS može pružiti vitalni doprinos jačanju bezbednosti i poverenja u evroatlanskom i evroaazijskom prostoru.

Neka od pitanja o kojima će se diskutovati na ovom ekspertskom sastanku OEBS su i nacionalne organizacije i mehanizmi međunarodne saradnje za upravljanje slučajevima kidnapovanja, razvoj modaliteta za upotrebu ekspertske mreže u ovoj oblasti i razmena nacionalnih operativnih iskustava u rešavanju talačkih kriza i slučajeva kidnapovanja.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.