Specijalni sud za OVK, prva saslušanja

Izvor: RTS, 14.Jan.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni sud za OVK, prva saslušanja

Jedan od komandanata bivše OVK Rustem Mutafa saslušan je u zgradi haškog specijalnog tužilaštva, o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini te paravojne formacije tokom i posle sukoba na KiM. U kancelariji specijalnog tužilaštva u Prištini saslušan je i Sabahudin Cena.
Mustafa, poznatiji kao Komandant Remi, prvi je bivši komandant tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova" koji je saslušan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Specijalnom sudu.

Na ulasku u zgradu rekao je da je došao da odgovori na poziv suda, koji, kako se navodi, ispituje tvrdnje izvestioca Evropskog parlamenta Dika Martija, preneo je Zeri.
"Odgovoriću na sva pitanja koja će tužilac postaviti o mojim poslovima u vezi sa navodima optužnice", rekao je Mustafa pre saslušanja, prenela je Koha.
Planirano je da ispitivanje Mustafe traje do utorka, a od srede će na pitanja tužioca odgovarati Sami Ljuštaku, takođe bivši komandant OVK.
Mustafa i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu, u toku oružanog konflikta, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem čelu je donedavno bio aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine.
Rustem Mustafa je posle rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.
U međuvremenu je Gazeta Ekspres objavila da je u kancelariji specijalnog tužilaštva u Prištini saslušan i Sabahudin Cena. 
Cena je, kako se navodi, saslušavan nekoliko sati, a sa njim je bio i njegov advokat Mahmut Haljimi.
Uoči saslušanja Haljimi je za T7 TV rekao da još ne zna da li je njegov branjenik u tužilaštvo pozvan kao svedok ili osumnjičeni, ali da prema svemu što je do sada mogao da sagleda iz svoje advokatske prakse, svi oni su, kako kaže, pozvani kao osumnjičeni. 
Povodom prvih saslušanja oglasila se i portparolka EU Maja Kocijančić koja je poručila da "suda radi svoj posao", a da je EU jasna kada se radi o pomirenju u regionu i pitanjima ratnih zločina. 
"Nije na meni da komentarišem rad Suda. Sud radi svoj posao. U širem kontekstu, kada je reč o odnosima EU i regiona, pomirenje jeste jedan od ključnih principa", poručila je Maja Kocijančić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komandant Remi prvi na saslušanju u Hagu

Izvor: B92, 14.Jan.2019

Hag -- Rustem Mutafa, prvi od bivših pripadnik tzv. OVK, stigao je u zgradu haškog specijalnog tužilaštva, gde će biti saslušan o zločinima te paravojne formacije...Poznatiji kao komandant Remi, Musafa je na ulasku u zradu Specijalnog suda, rekao da se ne oseća krivim i da je došao da odgovoi...

Nastavak na B92...

Mustafa prvi stigao u Hag! Pogledajte kako je albanski koljač PREBLEDEO dok je čekao da mu otvore vrata (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2019

Jedan od bivših komandanata terorističke OVK Rustem Mutafa je u zgradu haškog specijalnog tužilaštva gde će tokom dana biti saslušan o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini albanske paravojne formacije tokom i posle sukoba na KiM...- Ne osećam se krivim - kratko je rekao po zlu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.