Snimci zločina „Tigrova”?

Izvor: Politika, 17.Avg.2010, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci zločina „Tigrova”?

Tužilaštvo za ratne zločine dobilo je informaciju da postoje snimci na kojima se vidi kako Arkanovi dobrovoljci u Hrvatskoj 1991. godine ubijaju civile.Prema tim informacijama, postoji čak i kadar na kome se vidi i sam Željko Ražnatović, koji posmatra ta ubistva. U tužilaštvu nisu želeli da govore o detaljima, ali su potvrdili da je određena osoba, koja tvrdi da snimke poseduje, stupila u kontakt sa njima.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja se bavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istraživanjem ratnih zločina, rekla je za TV B 92 da joj nije poznato da su Srpska dobrovoljačka garda i Arkanovi „Tigrovi” pravili video zapise tokom rata, ali da ne može da isključi tu mogućnost. U isto vreme, Arkanov saborac Borislav Pelević, kaže za B 92 da takav snimak ne postoji ili da je reč o montaži.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, nekad visoko pozicionirani državni funkcioner pokušao je da trguje sa Tužilaštvom za ratne zločine kasetama na kojima su snimljene egzekucije civila na ratištu u Hrvatskoj 1991. godine. Na jednom od snimaka se navodno vidi kako vod Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, protiv koga je bila podignuta haška optužnica za ratne zločine, strelja hrvatskog civila, a Arkan sve to posmatra sa odobravanjem.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za B 92 da je tužilaštvo dobilo informaciju da te trake postoje, ali snimak nisu videli. O čoveku koji navodno poseduje te snimke u privatnoj arhivi on nije želeo da govori. Vekarić je ipak otkrio da je taj čovek stupio u kontakt sa tužilaštvom.

„Mi smo samo čuli da taj snimak postoji, sa nekim vrlo preciznim detaljima, pa zaključujemo da je to istina što je taj svedok govorio. Čovek je neposredno komunicirao sa jednim od zamenika tužilaca”, kaže Vekarić.

R. H.

objavljeno: 18/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.