Smrt pod odronjenom zemljom u resničkom tunelu

Izvor: Politika, 24.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt pod odronjenom zemljom u resničkom tunelu

Jučerašnji odlazak na posao bio je i poslednji za Ljubomira Vidovića i Tomislava Ristića. Dvojica građevinskih radnika, jedan iz "Energoprojekta", drugi iz "Eurogradnje", stradali su u nedovršenom tunelu u naselju Resnik, nedaleko od tamošnjeg manastira. Na njih se, prema informacija sa lica mesta, oko 8.20 časova, na nekoliko stotina metara od ulaza u tunel, obrušila zemlja sa obodnih strana gde su radili na iskopavanju. Za nekoliko dana trebalo je da budu ozidane. "Ljubomir Vidović je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema prvim informacijama, smogao snage da se sam izvuče iz odrona. Pripadnici Žandarmerije, lekari Hitne pomoći i vatrogasci, koji su učestvovali u spasavanju povređenih i koji su stigli devet minuta posle nesreće, izvukli su Vidovića iz tunela i prevezli ga do Urgentnog centra", ispričao je jedan od članova ekipe Žandarmerije koja je učestvovala u spasavanju.

Vidovićevo srce, nažalost, nije izdržalo. Prestalo je da kuca u sali za reanimaciju Urgentnog centra samo nekoliko trenutaka kasnije. Prema nepotvrđenim informacijama, Vidović je umro zbog obilnog unutrašnjeg krvarenja.

Gotovo istovremeno sa spasavanjem Vidovića trajala je i borba za život Tomislava Ristića. Ekipe Žandarmerije počele su sa otkopavanjem zemlje koja ga je zatrpala. S obzirom na to da je radnik, pre nego što je izvučen, duže od dva i po časa ležao pod vlažnom zemljom, šanse da se spase gotovo da su bile svedene na minimum. Najcrnje slutnje obistinile su se malo posle 11 časova, kada su spasilačke ekipe izvukle njegovo telo. Kola Hitne pomoći ubrzo su napustila zlokobni tunel sa telom stradalog građevinca.

Na spasavanju radnika bilo je angažovano oko 100 pripadnika beogradskog odreda Žandarmerije.

- Ljudi, da li je moguće da se to desi Ljubi i Tomi? Pa, to je malo zemlje. Zar je moguće da ih je ona ubila? Hoće li se ikada otkriti da li je ova nesreća ikako mogla da se spreči - pitala se sredovečna žena koju smo zatekli između limenih kontejnera postavljenih preko puta tunela.

Mesto pogibije dvojice radnika juče su obišli ministar bez portfelja Dragan Đilas, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, zamenik v. d. gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i glavni arhitekta grada Đorđe Bobić.

- Dvojica radnika su poginula u donjem delu tunela gde se izvode radovi. Investitor gradnje ovog tunela, koji je deo "koridora deset", jeste Republika Srbija, a izvođač radova je "Energoprojekt". Nadležni organi treba da utvrde zašto je došlo do nesreće i da li je ona mogla da bude sprečena - rekao je Đorđe Bobić.

Radmila Hrustanović je izrazila najdublje saučešće porodicama nastradalih radnika i obećala da će im "grad pružiti svu neophodnu pomoć".

Republički inspektor rada Sibin Obradović najavio je da će biti ispitan tehnološki postupak izvođenja radova na izgradnji tunela u Resniku. On je rekao da je klizište terena na kojem se gradi tunel više puta bilo "pod lupom inspekcije" i da će tek posle detaljno ispitanih činjenica biti utvrđeno šta se tamo dogodilo.

- Žalosno je što se tako nešto desilo baš u trenutku kada je izgradnja tunela bila pri kraju - rekao je Obradović.

Glavni rukovodilac izgradnje tunela Zdravko Videnović iz "Energoprojekta" ukazao je da su "tunelski radovi uvek u vezi sa rizikom i pored svih tehničkih i organizacionih mera predostrožnosti".

- Nije bilo nikakvih vidljivih znakova da je materijal korišćen na delu koji je u trenutku nesreće popustio bio loš, jer bi se to ranije već primetilo - rekao je Videnović.

On je objasnio da je materijal u toku izvođenja radova na betoniranju donjeg dela betonske oplate "u jednom trenutku degradirao", zbog čega se na nesrećne radnike izručio jedan i po kubik zemlje. Videnović je dodao da je na tom delu još pre 30 godina postojalo klizište koje je bilo sanirano.

Istražni organi intenzivno rade na rasvetljavanju okolnosti koje su prouzrokovale tragediju.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.