Smanjena kazna Andriji Draškoviću

Izvor: B92, 12.Jul.2011, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena kazna Andriji Draškoviću

Beograd -- Apelacioni sud je smanjio za godinu dana kaznu Andriji Draškoviću i pravosnažno ga osudio na 9 godina zatvora za ubistvo Zorana Plećića Pleće septembra 2000.

Odlukom Apelacionog suda preinačena je presuda Višeg suda od 26. septembra 2010. kojom je Drašković bio osuđen na deset godina zatvora, kada je odmah posle izricanja presude uhapšen pošto mu je, zbog opasnosti od bekstva, određen pritvor, u kome je i sada.

Istom presudom, i Draškovićev kum Alaksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Golubović Batanko osuđen je na devet godina zatvora.

Veće beogradskog Apelacionog suda uvažilo je nalaz veštaka da su optuženi imali smanjenu uračunljivost, pa im je zato ublažilo kazne. Istovremeno, sud je odbacio navode odbrane iz žalbi da su Plećića ubili iz samoodbrane.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane. Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11,5 i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina, da bi na trećem suđenju oni bili oslobođeni jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.

Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.