Škole na mukama: Nepismenost caruje!

Izvor: BKTV News, 13.Dec.2013, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole na mukama: Nepismenost caruje!

Na globalnoj rang listi međunarodnog PISA istraživanja, više od trećine naših srednjoškolaca je funkcionalno nepismeno. Uopšteno rečeno, znatan procenat naših đaka nije sposoban ni za kakvo učenje sem za beskorisno „bubanje“. Zlonamernici će reći, opet su stranci našli način kako da nas omalovaže. O čemu se tu zapravo radi? PISA je međunarodni projekat vrednovanja učeničkih postignuća, koji se organizuje pod pokroviteljstvom OECD-a i predstavlja skraćenicu od „Program >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << for International Student Assessment“. Projekat se organizuje u trogodišnjim ciklusima, a ovo je prvi koji se primenjuje u Srbiji. Radeći PISA testove srednjoškolci su po prvi put bili u prilici da pokažu ona znanja koja su funkcionalna, tj. da pokažu koliko su sposobni da se snađu u svakodnevnom životu kako bi istraživači uočili u kojoj ih meri škola osposobljava za dalje napredovanje u ličnom obrazovanju.
Procenjivana su postignuća učenika u četiri oblasti – u matematici, prirodnim naukama, u oblasti razumevanja pročitanih tekstova i u sposobnosti rešavanja problema. Kako kaže za TV B-92 koordinatorka PISA projekta Dragica Pavlović Babić: „Rezultati su saopšteni u obliku rangova. Računata su prosečna postignuća učenika iz svake zemlje u odnosu na jednu standardizovanu skalu, u kojoj je prosečno postignuće 500. Prosečna postignuća naših učenika na svim procenjivanim oblastima su uvek ispod tog međunarodnog proseka, i kreću se negde između 420 i 440, kako u kojoj oblasti. Dake, uvek se nalazimo ispod proseka. Ono što je za nas možda posebno zanimljivo je kakva je pozicija postignuća naše zemlje u odnosu na zemlje sa kojima možemo lako da se poredimo, recimo, zemlje iz našeg neposrednog okruženja, ili bivše socijalističe zemlje? Od takvih zemalja učestvovale su Slovačka, Češka, Poljska, Letonija, Rusija. Mi smo od svih tih zemalja u proseku niži, imamo značajno niže rezultate. Naši su rezultati najbliži evropskim zemljama Grčkoj i Italiji, ali opet, malo smo niži od njih. Zemlje kao što su Češka i Slovačka beže nam daleko ispred, pa i Mađarska“. Napomenućemo, ako je za utehu, iz zemalja u regionu lošiji rezultat PISA istraživanja pokazali su samo srednjoškolci iz Crne Gore i Albanije.
Što bi rekao naš narod „ako koza laže, rog ne laže“. Četvrti ciklus testiranja sprovedenog u Srbiji 2012. godine je pokazao da je prosečno, 40 odsto đaka u Srbiji funkcionalno nepismeno u matematici, 35 odsto u domenu nauke i oko 33 odsto njih pokazuje loš skor iz čitalačke pismenosti. PISA istraživanje nam pokazuje da su srednjoškolci u Srbiji daleko ispod evropskog proseka u obrazovanju. Zašto je to tako? Da nije možda faličan obrazovni sistem sa nepraktičnim planovima i programima? Da li su krivi slabo plaćeni, odnosno nemotivisani prosvetni radnici? Svedoci smo periodičnih izliva učeničkog nasilja u školskim dvorištima i učionicama. Učenici dolaze u školu neadekvatno odeveni, u pocepanim farmerkama, učenice su često našminkane kao za večernji izlazak, opušteno se puši u školskom dvorištu. Sve su to znaci da u našim školama ima svega više od znanja i obrazovanja. Jer, bez reda, rada i discipline obrazovni sistem će nam još dugo tavoriti na dnu lestvice evropskih istraživanja.
Predrag Prokopljević
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.