Škero: Jasni kriterijumi reizbora

Izvor: B92, 26.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škero: Jasni kriterijumi reizbora

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero upozorila je na važnost jasnih kriterijuma u reizboru sudija.

"Reizbor bez jasnih kriterijuma i tela koje će ga sprovesti nameće pitanje kako će tako izabrane sudije obezbediti zaštitu ljudskih prava", istakla je ona na sastanku sudija vrhovnih sudova iz regiona.

Ona je ocenila da se zemlje u tranziciji, posle kriznih perioda, susreću s pitanjem "da li je eventualni reizbor najbolje rešenje za nagomilane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << probleme i da li može doći do politizacije sudstva, ako se ne obezbede jasni uslovi za reizbor".

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenio je da sudije u zemljama u regionu imaju veoma važnu ulogu u izgradnji demokratskog društva i u suočavanju sa problemima iz prošlosti, kao i sa onima koje donosi tranzicija.

Ambasador Norveške Hakon Blankenborg izjavio je da njegova zemlja pomaže u realizaciji ovakvih projekata saradnje sudija pošto veruje da "zemlje regiona, bez obzira na sve teškoće, imaju kapacitete i pogodnosti da se integrišu u evropsku zajednicu".

Ovom dvodnevnom skupu prisustvuju sudije vrhovnih sudova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a posebni gosti su sudije vrhovnog suda iz Norveške.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.