Skenerima protiv krijumčara

Izvor: Politika, 23.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skenerima protiv krijumčara

Primenom najsavremenije opreme carinici postižu sve bolje rezultate u suzbijanju međunarodnog kriminala

Zaplenjeno više od 100 kilograma zlata i isto toliko narkotika, 18 miliona komada cigareta, 400 osoba uhvaćeno u pokušaju ilegalnog prelaska granice... Naši carinici svakodnevno se susreću sa ozbiljnim pokušajimakrijumčarenja, pa zato primena najsavremenije opreme predstavlja uslov za dobro organizovanu i uspešnu carinsku službu – rekao je juče Predrag Petronijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor Uprave carina okupljenim novinarima.

Povod okupljanju je obeležavanje dana kada su pre 208 godina prvi carinici na Savi kod Ostružnice, na početku Prvog srpskog ustanka, počeli da kontrolišu protok robe i kretanja ljudi.

Juče su zato predstavljeni najsavremeniji mobilni kamion-skeneri poslednje generacije, specijalna vozila i motocikli, namenjeni „dubinskim patrolama”, kao i brzi patrolni čamci. Novinarske ekipe, uprkos jakoj kiši koja je u tom trenutku padala, imale su priliku da vide kako ovi savremeni uređaji rade na primeru kombija u kojem je bilo sakriveno oružje.

Petronijević je juče naglasio i da su važni rezultati postignuti zahvaljujući upravo primeni novih deset skenera, čiji se rad prati iz jedinstvenog komandnog centra. Za ove skenere, koji su u upotrebi od početka 2011. godine, zaduženo je 30 carinskih službenika.

Za godinu dana rada, samo zahvaljujući najnovijim mobilnim skenerima otkriveno je 67 ilegalnih migranata, više od šest kilograma zlata, 361.600 komada cigareta i više od 13 kilograma marihuane.

Prvi čovek Uprave carina rekao je juče da je krajem prošle godine otvoren broj telefona 066 303 300na koji građani mogu da prijave nepravilnosti u radu carinika. On je precizirao da je od tada na osnovu prijava građana, protiv carinskih službenika podneto 36 prijava.

Kada je reč o korupciji, kako je kazao Petronijević, Uprava carina je protiv svojih službenika, od početka prošle godine povela 42 disciplinska postupka, od čega 36 za tešku povredu službene dužnosti.

– Kažnjena su 44 carinska službenika, od kojih je sedam dobilo otkaz, dok je 37 kažnjeno novčano. Pod suspenzijom je trenutno 87 carinika – napomenuo je Petronijević.

On je najavio skoro puštanje u rad specijalnog „najmodernijeg skenera kakav još nije viđen na ovim prostorima”, na Aerodromu „Nikola Tesla”, kojeg prati „odgovarajuća građevinska konstrukcija”.

----------------------------------------------

Carina u budžet do polovine maja uplatila 110 milijardi

Uprava carina Srbije objavila je da je od 1. januara do 17. maja ove godine u državni budžet uplatila 110 milijardi dinara, što je 3,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Planirano je da u ovoj godini ta državna služba samo od carinskih dažbina naplati 34 milijarde dinara.

Carinska služba pored carine naplaćuje i porez na dodatu vrednost (PDV), akcize i druge takse. Uprava carina Srbije jeu prošloj godini naplatila 321 milijardu dinara po raznim osnovama, što je skoro 10 odsto više nego 2010. godine.

D. Vukosavljević

objavljeno: 24.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.