Situacija pod kontrolom, počelo pretraživanje terena

Izvor: Studio B, 28.Dec.2010, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija pod kontrolom, počelo pretraživanje terena

U čačanskoj fabrici "Sloboda" situacija pod kontrolom. Utvrđuju se uzroci požara i detonacija.

Načelnik Sektora za vanredna situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je u čačanskoj fabrici "Sloboda" situacija pod kontrolom, da nema detonacija, kao i da se utvrđuju uzroci požara i eksplozija.

Poslednja detonacija u čačanskoj fabrici odjeknula je oko 11 časova , ali sada je mirno", rekao je Marić Tanjugu i dodao da je oko 14 časova počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pretraživanje terena kako bi se uklonila ubojna sredstva koja su eventualno ostala neeksplodirana.

Marić je večeras rekao i da su se ekipe vatrogasaca i spasilaca iz Gornjeg Milanovca, Čačka i Užica vratile kući.

"Nije tako, sa detonacijama je gotovo, mi smo naše ekipe povukli", kazao je Marić za Dnevnik TV B92.

On je rekao da su nakon povlačenja ljudi iz sektora za vanredne situacije na terenu prisutni stručnjaci, specijalne tehničke jedinice Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, pirotehničari, čiji je zadatak da "pročešljaju" ceo teren, van i unutar ograde fabrike.

"Oni su obustavili pretragu zbog mraka i nastavljaju rano sutra, očekujem da će stvoriti uslove da se sutra započne uviđaj", rekao je Marić.

Generalni direktor kompanije "Sloboda" Zoran Stefanović izrazio je ranije danas očekivanje da će ta fabrika, posle serije eksplozija koje su se dogodile u pogonu za kompletiranje municije, vrlo brzo obnoviti proizvodnju u delovima fabrike koji nisu oštećeni.

"Nadam se da će fabrika početi da radi posle Nove godine, ako ne i pre", izjavio je Stefanović Tanjugu, i dodao da u ovome trenutku ne može da kaže kolika je šteta.

Prema njegovim rečima, u uništenom objektu površine 2.000 kvadratnih metara nalazila se velika količina vredne opreme.

On je istakao da će prekida u proizvodnji svakako biti, ali da se nada da će, uz pomoć države, uništena oprema brzo biti zamenjena.

U okolini fabrike primećena su manja oštećenja kuća, pucala su prozorska stakla i padali crepovi. Na krovu jednog domaćinstva na Tomaševića brdu zapažen je i jedan projektil koji je doleteo iz zapaljenog pogona.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević izjavio je Tanjugu da je u gradu stanje potpuno normalizovano i da Zavod za zaštitu javnog zdravlja redovno meri stepen zagađenosti vazduha.

On je rekao da podaci pokazuju da ni u tom pogledu nema mesta za zabrinutost.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je sinoć da je ta kompanija pretrpela veliku materijalnu štetu, ali da je najvažnije što nije bilo povređenih i poginulih.

Šutanovac je najavio da će Ministarstvo odbrane kroz avansne uplate za izvozne poslove pomoći "Slobodi", kako bi se što pre saniralo stanje i normalizovala proizvodnja.

Ministar je ocenio da materijana šteta, s obzirom i na visok nivo ugovorenih izvoznih poslova, iznosi oko 10 miliona evra, napomenuvši da fabrika ima osiguranje iz koga će se izvršiti naplata.

U fabrici "Sloboda" u Čačku juče popodne došlo je do niza eksplozija u jednom od magacina sa ubojnim sredstvima. Prva eksplozija dogodila se oko 16.30 sati, a zatim je usledila i serija detonacija koje su u široj okolini mogle čuti čitavu noć.

Fabrika specijalnih proizvoda, koja posluje u sastavu čačanske kompanije "Sloboda - Čačak", isporučuje razne vrste municije kupcima u dvadesetak zemalja, od Filipina, preko Kanade, do Čilea i Ekvadora. Najveći kupci u Evropi su Belgija, Austrija i Švajcarska.

Od 1999. godine, kada je u NATO bombardovanju uništeno oko 80 odsto proizvodnih kapaciteta, fabrika "Sloboda" uspela je da obnovi proizvodnju, pa je u 2010. godini ostvarila izvoz vredan 18 miliona dolara, a vrednost ugovorenih poslova dostigla je iznos od oko 36,5 miliona dolara.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.