Sin i supruga stigli u posetu Mladiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sin i supruga stigli u posetu Mladiću

BEOGRAD, LAZAREVO -

Supruga i sin haškog optuženika Ratka Mladića, Bosiljka i Darko, ušli su jutros nešto posle 9.30 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu, gde se Mladić nalazi u pritvoru.

Ranije je najavljeno da će se Mladić danas sastati sa sinom i suprugom. Porodica haškog optuženika stigla je u zgradu Specijalnog suda u pratnji Mladićevog advokata Miloša Šaljića.

Sašlušanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ratka Mladića biće nastavljeno najverovatnije oko podne, izjavio je danas zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je za Radio televiziju Srbije rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i biće saopšteni dodatni detalji. On je kazao da bi Mladić trebalo da bude prebačen u Haški tribunal najkasnije za sedam dana i da je važno da se postupak ekstradicije sprovede na adekvatan način, u skladu sa zakonima.

"Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve zavisi od njegove odbrane da li će podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana", rekao je Vekarić upitan o prebacivanju Mladića u Hag.

Prema rečima Vekarića, Mladić posle hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, on je pod nadzorom lekara, a istražni sudija se trudio da izađe i njemu i njegovoj porodici u susret.

"Postoji jasna želja istražnog sudije da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćno saslušanje je prekinuto jer je (Mladić) trebalo da u određenom momentu popije lek", rekao je Vekarić.

Govoreći o ponašanju Ratka Mladića, Vekarić je rekao da je "to čovek koji zastupa svoje stavove i generalna opredeljenja prema Haškom tribunalu".

Vekarić je takođe ocenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića.

Del Ponte: Suđenje Mladiću može brzo da počne

Bivša glavna tužiteljka haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da će suđenje bivšem komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću moći da počne veoma brzo, jer je optužnica spremna već 16 godina.

Ona se založila da se Mladiću sudi zajedno s bivšim političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem, uhapšenim jula 2008. godine u Beogradu.

"Računam da će tužilaštvo videti da li može da objedini suđenje s Karadžićevim s obzirom da su optužnice manje-više iste", rekla je Del Ponteova.

Ona je dodala da bi za genocid u Srebrenici suđenje moglo da bude objedinjeno. Mladić i Karadžić su optuženi za genocid u Srebrenici u julu 1995. i za zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

Hapšenje Mladića predstavlja veliki trenutak za žrtve, ocenila je Del Ponteova.

"Ovo je veliki trenutak, ne samo za međunarodno pravosuđe, za Tribunal, već i za žrtve", rekla je Del Ponteova za švajcarski radio, prenosi Slobodna Evropa.

Vukčević: Situacija u Srbiji stabilna

Direktor policije Milorad Veljović ocenio je danas da je posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića situacija u celoj Srbiji stabilna, ali da su mere bezbednosti podignute na viši nivo, pre svega iz preventivnih razloga.

"Bitno je da ni u jednom gradu u Srbiji ovog trenutka nemamo naznaka da može doći do eventualnih ekcesa. Smatramo da policija Srbije u potpunosti kontroliše situaciju", rekao je Veljović Tanjugu.

On je rekao da ne očekuje da će biti narušavanja javnog reda i mira u nekom većem obimu.

Veljović je precizirao da je tokom jučerašnjeg dana privedeno ukupno 86 osoba i da su protiv 38 lica podnete krivične, a protiv 54 prekršajne prijave.

Od privedenih lica zadržano je ukupno 25 osoba, a reč je o osobama mlađe dobi, istakao je Veljović.

Svi oni terete se zbog mahom lakših prekršaja i krivičnih dela kao što su napad na ovlašćena službena lica ili nasilničko ponašanje, rekao je Veljović.

Privedeno šest Lazarevčana zbog remećenja reda i mira

Mladićev rođak pušten kući

Rođak uhapšenog Ratka Mladića, Branko, koji je juče uhapšen u svojoj kući zajedno sa bivšim generalnom VRS, pušten je i sinoć oko 19 sati vratio se u Lazarevo.

U savetu Mesne zajednice u tom selu Tanjugu je rečeno da su posle saslušanja pušteni i članovi tri porodice iz Lazareva koje su u rodbinskim vezama sa uhapšenim haškim optuženikom. Sinoć su u Lazarevu primećene pojačane policijske snage. Ispred kuće Branka Mladića je grupa meštana koji pevaju patriotske pesme.

U Lazarevu, selu gde je uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić, od jutros je mirno, a šestorica mladića koji su sinoć privedeni zbog remećenja reda i mira, pušteni su.Kako je Tanjugu rečeno u zrenjaninskom MUP-u protiv njih će biti podnete krivične prijave.

Mladići su privedeni zbog remećenja javnog reda i mira tokom okupljanja u četvrtak uveče u tom selu zbog hapšenja bivšeg generala VRS.

Predsednik Saveta MZ Lazerevo Radmilo Stanišić, rekao je Tanjugu da je privođenje usledilo zbog posle ometanja saobraćaja na magistralnom putu Zrenjanin-Vršac.

Stanišić je rekao da je Lazarevo i dalje centar pažnje novinarskih ekipa, kao i da njega, ali i ostale meštane pozivaju telefonom ljudi iz dijaspore, posebno romanijskog kraja, znimajući se za detalje jučerašnjeg hapšenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.