Simović: Bilo je i drugih atentatora pored Zvezdana

Izvor: Politika, 13.Sep.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simović: Bilo je i drugih atentatora pored Zvezdana

Optuženi izjavio da se posle ubistva Đinđića krio još tri meseca u Beogradu

Miloš Simović, pripadnik „zemunskog klana”, kome se ponovo sudi zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu, da je za taj atentat angažovan Zvezdan Jovanović, ali i neki drugi ljudi pre njega. On nije precizirao ko je, pre Jovanovića, imao zaduženje da ubije premijera.

„Zvezdan je bio spreman za ubistvo premijera, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još neki drugi pre njega. On je pričao da je to učinio zato što je patriota, ali ja znam drugu istinu. Biće jasnije kada se suočim sa njim”, kazao je Simović.

Na jučerašnjem suđenju izvođeni su dokazi koje su Simović i optuženi Sretko Kalinić tražili da budu ponovljeni u ovom postupku. Simović se delimično izjašnjavao o dokazima iz predmeta koji ga terete, ali je i juče ponavljao da će svoju odbranu detaljno izložiti posle suočenja sa svedocima saradnicima. Osvrćući se na dokaze, Simović je uglavnom potvrđivao sve i saopštavao poneki novi detalj.

Kada mu je pokazana dokumentacija koja se odnosi na deo optužnice kojim je opisan pokušaj ubistva Đinđića kod Bubanj potoka, u povratku sa Kopaonika, Simović je rekao da taj događaj nije bio pokušaj atentata, već samo provera premijerovog kretanja.

„Dušan Spasojević je hteo da proveri informacije koje je dobio o premijerovom kretanju. Moj zadatak je bio da propratim kolonu i da to javim Spasojeviću”, rekao je Simović.

Kada ga je predsedavajući sudija Velimir Lazović upitao zbog čega je u Bubanj potoku bio prisutan i Jovanović, Simović je objasnio da su Jovanovića poveli ukoliko se slučajno ukaže prilika za pucanje. On je odbio da kaže kako je „zemunski klan” saznao da će premijer boraviti na Kopaoniku, ali je rekao da je njemu to preneo Ninoslav Konstantinović.

Simović je juče izjavio da se posle atentata na premijera, sve do jula 2003. godine krio u Beogradu.

„Nisam se krio u stanovima koje je grupa ranije koristila. Snalazio sam se, a kasnije ću vam reći gde i kako”, kazao je optuženi, pošto su mu predočene fotografije stanova u kojima su se krili ostali članovi klana.

Simović je potvrdio već utvrđen navod iz pravnosnažne presude, da su atentatori na premijera koristili automobil „pasat”. On je dodao da je to vozilo kasnije zapalio Ninoslav Konstantinović.

On je potvrdio da su Dušan Krsmanović i Ninoslav Konstantinović tražili pogodno mesto za atentat i u Birčaninovoj ulici. Izjavio je da je na mansardu u toj ulici doveo Zvezdana Jovanovića koji je izmerio daljinu do ulaza broj pet u Vladu Srbije, ispred kojeg je ubijen premijer.

Simović nije želeo da govori o pokušaju ubistva Đinđića kod „Beogradske arene” rekavši da će o tome govoriti u suočenju sa Dejanom Milenkovićem Bagzijem. Prema optužnici, Milenković i Simović su, vozeći kamione, imali zadatak da zaustave kolonu, da bi Željko Tojaga ispalio „zolju” u premijerovo vozilo.

„Tojagu sam video u zatvoru u Zabeli i ne sećam se da sam ga video ranije”, izjavio je Simović.

U sudnici je juče pročitana izjava svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, koji je ubijen 2006. godine u Beogradu. Sudsko veće je u toku čitanja te izjave isključilo javnost, s tim što je odobreno da u sudnici ostanu supruga Miloša Simovića, njegova majka, stric, strina, tast, tašta, snaja i sestra od ujaka.

Podsećamo, u istrazi ubistva Vukojevića, koji je svirepo ubijen u vreme dok su obojica braće Simović, Miloš i Aleksandar, kao i Sretko Kalinić bili u bekstvu, otkriveni su DNK tragovi na „lisicama” kojima su žrtvi bile vezane ruke.

D. Čarnić

objavljeno: 14.09.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.