Silajdžić: Izjave srpskih zvaničnika uperene protiv Ganića

Izvor: Blic, 28.Feb.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić: Izjave srpskih zvaničnika uperene protiv Ganića

Kabinet člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića najoštrije je danas osudio nastavak "ciljane i neistinite kampanje srbijanskih zvaničnika uperene protiv Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsedništva Republike BiH".

"Ovaj Kabinet je u stalnom kontaktu sa dr. Ganićem i možemo potvrditi da on od početka svoje posete potpuno slobodno boravi u Londonu i nesmetano vrši svoje aktivnosti, te da će se u Sarajevo vratiti prema svom utvrđenom planu i programu", saopštio je Silajdžić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Naglasio je da je Odeljenje Interpola u BiH dobilo zvanično obaveštenje iz Velike Britanije o tome da ne postoji bilo kakva poternica protiv Ganića.

"S obzirom na sve ove činjenice, Kabinet još jednom ozbiljno upozorava srbijanske zvaničnike da se uzdrže od svih manipulacija u vezi sa ovim slučajem", naveo je Silajdžić.

On je osudio i izjave zvaničnika Srbije o tome da je rat u Bosni i Hercegovini počeo 3. maja 1992. godine.

"Podsećamo na činjenicu da je agresija na BiH započeta 6. aprila te godine, te da je do 3. maja Sarajevo bilo uveliko granatirano, a da je proces etničkog čišćenja od strane Republike Srpske i Miloševićevog režima već bio završen u nekim opštinama u BiH", saopštio je član Predsedništva BiH.

Dačić o hapšenju Ganića u Londonu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas u Mitrovom Polju kod Vrnjačke banje da je bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić u petak bio uhapšen u Londonu.

"Apsolutno je tačno da je Ejup Ganić bio uhapšen u Londonu, ali i da je pušten posle hapšenja, i sada čekamo zvanične informacije iz Londona, posle čega ćemo videti šta ćemo preduzeti dalje", kazao je Dačić novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine, raspisalo poternice za 19 osoba iz Bosne i Hercegovine, među kojima i za bivšim članovima Predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljuićem.

Ganić je u petak uveče kazao da je zadržan na aerodromu u Londonu samo dok je čekao prtljag i demantovao da je zadržan po poternici iz Srbije.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović kazao je u petak da to što je Ganić bio zadržan oko jedan sat u aerodromskom Odeljenju za dodatne provere u Londonu, nije "ništa ozbiljno" i da nije "ništa neobično za aerodrome". Portparol Ministarstva spoljnih poslova BiH Zlatan Burzić je rekao u petak da je Ganić nakratko zadržan na aerodromu, ali je ubrzo pušten "zahvaljujući brzoj intervenciji i diplomatskim kontaktima".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.