Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet i rektori osudili korupciju

Beograd -- Savet i Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu osudio je korupciju na univezitetima.

Oni su osudili "svaki oblik korupcije, uzurpacije i zloupotrebe profesorskog poziva od strane nesavesnih pojedinaca ili organizovanih grupa". U saopštenju koje je usvojeno na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu, Savet i Rektorski kolegijum zatražili su od Ministarstva prosvete da se "odgovorno pozabave obrazovnom politikom i univerzitetskim standardima na državnim i privatnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fakultetima".

Povodom pokretanja istražnog postupka protiv grupe profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Savet i Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu upozorili su da je pojava korupcije veliki atak na profesiju i celokupnu akademsku zajednicu.

"Niko ne sme biti zaštićen niti stavljen u poziciju iznad zakona, profesionalnih obaveza, logike i dobrih univerzitetskih običaja," dodaje se u saopštenju.

Savet i Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu podržali su sve državne organe i pojedince koji savesno i efikasno obavljaju svoje profesionalne dužnosti.

"Svaki oblik zataškavanja, selekcije ili odugovlačenja u procesuiranju korupcije Savet i Rektorski kolegijum smatraju neodgovornim i opasnim delovanjem i ponašanjem u državnim organima, posebno policiji, tužilaštvu i sudovima", navodi se u saopštenju.

Dekan: Nedorasli ozbiljnosti korupcije

"Neprihvatljivo je uverenje da fakulteti ili univerziteti mogu, uz antikorupcijske mere, sami ili uz pomoć policije, tužilaštava i sudova, da izađu na kraj sa korupcijom”, ocenio je danas dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Mirko Vasiljević.

Vasiljević je rekao agenciji Beta da antikorupcijske mere, koje je usvojio Senat Univerziteta u Kragujevcu, i telefonska linija za prijavljivanje korupcije, koju je uvelo Ministarstvo prosvete i sporta, "znače korak napred, ali nisu dorasle stepenu ozbiljnosti te društvene pojave".

On je naveo da nema iluzije da je moguće potpuno iskoreniti korupciji i dodao da je "za svođenje korupcije na tolerantnu meru neophodno da kult znanja odnese prevagu nad kultom zvanja i diploma".

Prema njemu, tome će doprineti i privatizacija privrede, jer privatne vlasnike interesuju ljudi sa znanjem i sprovodiće više testova i probnog rada. Doprineće i reforma državne i lokalne uprave i pravosuđa, koja bi obavezno uključila testiranje i probni rad pri zapošljavanju.

"Eliminisanjem zapošljavanja u državnoj i lokalnoj upravi i pravosuđu preko veze, eliminiše se kult diplome, a u prvi plan stavlja znanje, čime studenti prava gube realni interes da 'kupuju ispite' ", naveo je Vasiljević.

Prema njegovim rečima, pretpostavke za suzbijanje korupcije može da obezbedi samo država, a ne fakulteti ili univerziteti antikorupcijskim merama.

"Ako država u tom smislu ne obavi svoj posao, nikakve antikorupcijske mere koje preduzimaju fakulteti ili univerziteti, bar u pravničkoj profesiji, ne mogu dati potrebne rezultate", dodao je on.

Govoreći o aktivnostima koje Pravni fakultet u Beogradu planira, Vasiljević je rekao da će najpre anketirati najmanje 1.000 studenata o sistemu nastave i ispita, kao i o postojanju bilo kojoj forme korupcije u toj ustanovi.

Dodao je da se korupcija na univerzitetu najčešće vezuje za polaganje ispita.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.