Izvor: Blic, 02.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušanje iza zatvorenih vrata

Saslušanje iza zatvorenih vrata

HAG (Tanjug/Beta/FoNet) - Po zahtevu pomoćnika glavnog tužioca Džefrija Najsa, sudija Ričard Mej je odobrio da se jučerašnje suđenje Slobodanu Miloševiću u Hagu održi na sednici zatvorenoj za javnost. Najs nije precizirao koji će svedoci biti saslušani. Izveštačima iz Haga nije bilo dozvoljeno da prisustvuju jučerašnjem suđenju, već samo da uđu u hol Tribunala.

Zaštićeni svedok je obeležen u spisima Tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oznakom K14, a sledeće nedelje će verovatno biti ispitan drugi zaštićeni svedok K15. Dosad je saslušano sedam direktnih svedoka deportacija i ubijanja u mestima Celine i Nagavac u opštini Orahovac, mestu Landovice u opštini Prizren, u Suvoj Reci, selu Izbici, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Funkcioner SPS-a Branko Ružić, koji prati suđenje u Hagu, izjavio je juče da je odluka o ispitivanju svedoka na zatvorenoj sednici doneta verovatno da bi bio zaštićen identitet svedoka. 'Ne verujem da će njegov iskaz, kao i iskazi prethodnih svedoka, biti relevantni, jer je Milošević u okviru svoje komandne odgovornosti izdavao naredbe u skladu sa Ženevskim konvencijama i zahtevao njihovo striktno poštovanje', kaže Ružić. Povodom informisanja i iscrpnih podataka koje Milošević iznosi ispitujući svedoke, Ružić kaže da osim konsultacija sa saradnicima on raspolaže obimnom dokumentacijom koja nije tajna, a i u sedište SPS-a javljaju se mnogi građani s Kosova koji daju obaveštenja o konkretnim događajima.

'U nedostatku argumenata Florens Artman, portparol Tužilaštva Tribunala, izmislila je da SPS navodno vrši pritisak na ‘insajdere’ kako ne bi svedočili protiv Miloševića', komentariše Ružić i dodaje da je to besmisleno i da takva izjava 'zapravo predstavlja pritisak na SPS'.

- Posle dosadašnjeg ispitivanja svedoka postalo je jasno da je Tribunal u ćorsokaku i da su svedočenja lažna i montirana - izjavio je šef informativnog centra Udruženja 'Sloboda' Milan Vidojević, napominjući da je svedok Halil Berani slagao da nije član 'OVK', jer je bio jedan od organizatora tih jedinica u Mitrovici.

Novinarima je juče emitovan i video-snimak na kojem se vidi kako Berani u selu Vidišić u Bajbori prima zahvalnicu za delovanje 'OVK'.

Inače, predviđeno je da od sledeće nedelje suđenje Slobodanu Miloševiću svakog petka traje do 13.45 sati.

Milošević se bunio da mu satnica uskraćuje mogućnost da bude dva sata na svežem vazduhu, na šta ima pravo. On je rekao da ustaje u 7 ujutro da bi u 8 bio prevezen u Tribunal, a da se u pritvorsku jedinicu vraća oko 18 sati. To mu ostavlja vreme samo do 20.30 za sve, uključujući i komunikaciju s porodicom i saradnicima. Takva satnica 'isključuje svaku mogućnost svežeg vazduha, rekreacije, ishrane', rekao je Milošević. Sudije su rekle da će to imati u vidu i razmotriti satnicu. Kasno za puštanje

HAG - Pojedinci optuženi pred Haškim tribunalom pod određenim uslovima mogu privremeno da izađu iz pritvora UN pre suđenja. Kad suđenje počne, optuženi moraju da budu prisutni - rekao je agenciji Beta portparol sudskog dela Tribunala Dzim Lendejl, povodom zahteva Slobodana Miloševića za privremeno puštanje na slobodu. Telefoni za 'Slobodu'

BEOGRAD (Beta) - Šef Informativnog centra Odbora 'Sloboda' Milan Vidojević rekao je juče da su dve telefonske linije tog centra ponovo uključene nakon što ih je Telekom Srbije isključio pre nekoliko dana. Gordana Gajić, sekretar OO SPS Stari grad, čije prostorije koristi Informativni centar, rekla je da su juče oko 15 sati uključeni jedan telefon i jedan faks. Ona je navela da odbor SPS-a u Starom gradu od januara 2001. godine redovno plaća sve račune i da su telefoni bili isključeni zbog ranijih dugova. Dimitrijević: Samo ista prava kao i drugi

BEOGRAD - Povodom teksta objavljenog 28. februara pod naslovom 'SRJ bi trebalo da pomogne Miloševiću', našoj redakciji se obratio profesor Vojin Dimitrijević precizirajući da on nije izjavio da bi Jugoslavija trebalo da pomogne bivšem predsedniku SRJ. Profesor Dimitrijević saopštava da mu jepogrešnim prenošenjem telefonskog razgovora naneta velika šteta i precizira da je novinaru 'Blica' rekao da 'Milošević ima ista prava kao i ja i svaki drugi građanin Jugoslavije, ni veća ni manja'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.