Izvor: Politika, 04.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušana profesorka optužena za primanje mita

Smederevo – Istražni sudija Okružnog suda u Smederevu odredio je nakon saslušanja pritvor do 30 dana okrivljenoj profesorki informatike u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Velikoj Plani, Dragani Tirnanić zbog primanja mita.

Okružno javno tužilaštvo podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv profesorke Tirnanić zbog izvršenja 13 krivičnih dela primanja mita, iznude u pokušaju i zloupotreba službenog položaja. Osnovano se sumnja, kako je „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već objavila, da je okrivljena od svojih učenika zahtevala i primala novac u iznosu od 200 do čak 1 500 evra kako bi im davala petice iz informatike.

„Reč je o očiglednim stvarima jer su, nakon davanja novca, petice dobijali i učenici koji su prethodno imali jedinice ili dvojke”, saopštilo jetužilaštvo.

Okrivljena profesorka je učenike najčešće dovodila u svoj kabinet, ispitivala ih o imovinskom stanju roditelja, a zatim ih nagovarala da traže novac, a da ne kažu da ona to zahteva. Učenike koji su je odbijali, vređala je pred drugim učenicima, izbacivala sa časa, davala im jedinice bez odgovaranja i pretila da će angažovati druge učenike iz škole da ih pretuku. Roditeljima koji su imali svoj privatan biznis, pretila je da će im„zatvoriti” firmu, jer nisu hteli da joj zaposle sina. Od roditelja koji su vlasnici nekih prodavnica, zahtevala je da joj unovčavaju čekove a da ih realizuju što kasnije.

Prema navodima iz dosadašnje istrage, sve ovo dešavalo se u školi, u periodu od 2005. do 2008. godine. Učenici su se tokom 2006. godine žalili školskom psihologu koji je obavestio direktorku protiv koje je takođe podnet zahtev za sprovođenje istrage jer nije reagovala na pritužbe učenika. Osnovano se sumnja da je time, direktorka zloupotrebila službeni položaj, ne pružajući zaštitu đacima, na šta je bila u obavezi kao direktor te ustanove.

O. M.

[objavljeno: 05/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.