Šarići ostali bez zaštite u Crnoj Gori

Izvor: Politika, 22.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarići ostali bez zaštite u Crnoj Gori

Darko Šarić izbegao je hapšenje u dve evropske zemlje. Prvi put u Francuskoj, kada je nalog za privođenje stigao do tamošnje policije u trenutku kada je Šarić već bio u bescarinskoj zoni, a drugi put pre nekoliko dana kada nije otputovao u Austriju na skijanje

Glavni osumnjičeni za šverc više od dve tone kokaina iz južne Amerike Darko Šarić nalazi se u jednoj zapadnoevropskoj državi, dok je njegov rođeni brat Duško najverovatnije u Crnoj Gori, saznaje „Politika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz pouzdanih izvora bliskih istrazi. Istražni organi čekaju da se ispoštuje zakonska procedura kako bi se što skorije zatražilo Šarićevo hapšenje od strane crnogorskih vlasti.

Srpske službe veruju da bi nalog za hapšenje Darka Šarića koji je dosad važio za „nedodirljivog i uticajnog biznismena” trebalo da bude uvažen, jer se on zamerio jednom uticajnom čoveku bliskom vrhu crnogorske vlasti. Sukob je nastao zbog poslovno-finansijskih kombinacija, a eskalirao je zbog prevlasti u Rudniku uglja u Pljevljima, čiji su akcionari Šarić i osoba bliska vrhu vlasti u Crnoj Gori. Navodno je ta osoba čak i pucala u noge Šariću, neposredno pre zaplene dve tone kokaina u Urugvaju.

Osim tog čoveka sa kojim se sukobio, Šariću je, prema pouzdanim saznanjima našeg lista, zaštitu donedavno pružao i čovek koji u medijima figurira kao „nezvanični kralj balkanskog podzemlja”. Međutim, Šarić na tu zaštitu više neće moći da računa, jer je „nezvanični kralj”, kako saznajemo, nedavno doživeo ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih je ostao privremeno nepomičan. „Nezvanični kralj” se oporavlja u apartmanu luksuznog hotela na obali Jadranskog mora. Ta dva podatka daju nadu, srpskim istražnim organima da bi Šarić mogao konačno da se nađe iza rešetaka zbog sumnje da je organizovao šverc kokaina.

Sumnja da iza šverca dve tone kokaina stoje Darko i Duško Šarić pojavila se odmah nakon rekordne zaplene u Urugvaju na osnovu informacija naše BIA. Međutim, skoro tri meseca su se prikupljali validni materijalni dokazi da se protiv njih pokrene istraga. Nezvanično, prvo se čekalo da dvojica braće, za koje se sumnja da su jedni od najvećih evropskih dilera, budu uhapšena, pa da se tek onda saopšte njihova imena. Međutim, kako je jedan od njih izbegao hapšenje u dva navrata, odlučeno je da se zvanično pokrene istraga i da se traži njegovo izručenje Srbiji.

Darko Šarić je dakle izbegao hapšenje u dve evropske zemlje. Prvi put u Francuskoj, kada je nalog za privođenje stigao do tamošnje policije, u trenutku kada je Šarić već bio u bescarinskoj zoni, a drugi put pre nekoliko dana kada nije otputovao u Austriju na skijanje, gde su mu „lisice” već bile spremljene. Zbog ta dva neuspeha ne isključuje se mogućnost da je neko dojavio Šariću da mu se priprema hapšenje, baš kao što se ne isključuje mogućnost da je lisice izbegao zahvaljujući spletu po njega srećnih okolnosti.

Pored toga što Šarića, po svemu sudeći, čeka hapšenje, a najverovatnije i suđenje, protiv njega bi uskoro mogla da se pokrene i finansijska istraga tokom koje će mu privremeno biti oduzeta imovina vredna više miliona evra. U vlasništvu braće Šarić nalazi se više luksuznih vila i stanova, kao i mnogobrojni hoteli, kafići, klubovi i restorani.

Prema nezvaničnim informacijama u njihovom vlasništvu se nalaze poznati beogradski klubovi „Magacin” i „H2O”, hotel „Prezident” na Paliću, klub „Kazino” u Kragujevcu, kao i još jedan hotel u Novom Sadu. U Beogradu poseduju i više stanova i kuća na atraktivnim lokacijama, dok u Novom Sadu imaju ukupno četiri luksuzne vile.

Veruje se i da su finansijeri brojnih muzičkih zvezda koji zauzvrat pevaju u njihovim klubovima i diskotekama. Takođe, preko fudbalskog kluba Rudar iz Pljevalja su uključeni su u transfera fudbalera.

U Crnoj Gori, Šarići imaju više firmi, a najčešće se spominje „Mat kompani”. Preko ove kompanije Šarići su sklapali ugovore sa opštinom Pljevlja u dva navrata, 2008. i 2009. godine, uglavnom za građevinske poslove, kao što je izgradnja i asfaltiranje puteva u ukupnojvrednosti od oko milion evra. I za JP „Čistoću” iz Pljevalja i JP „Elektroprivredu Crne Gore” su obavljali građevinske radove i razne remonte, u vrednosti od oko sto hiljada evra.

Šarići u svoje poslove uključuju i sestru Danijelu i majku Ivanku. Oni su preko majke Ivanke vlasnici pekare „Čarobnjak”. Danijela Šarić je vlasnica radnje „Dolče vita”, koja trguje tekstilom, a Duško i Ivanka su ortaci u preduzeću za transport „Šmid produkt”.

Dušan Telesković

-----------------------------------------------------------

Istraga u tajnosti

Istraga protiv grupe osumnjičenih za pokušaj šverca dve tona kokaina, koja je prekjuče proširena na Darka Šarića i Gorana Sokovića, vodi se u najstrožoj tajnosti. Da li je za njima dvojicom raspisana međunarodna poternica za sada nije zvanično potvrđeno.

„Istraga je u toku i ne mogu da saopštim da li je Interpolova poternica raspisana ili ne. U slučaju Šarića i Sokovića važiće ista procedura, oni će biti pozvani na saslušanje. Ako se ne odazovu pozivu suda, odlučićemo o sledećim koracima. Za sada, istraga se vodi u njihovom odsustvu”, rekao je za „Politiku” Miljko Radisavljević, specijalni tužilac.

D. Č.

-----------------------------------------------------------

Advokat Mićković: Ne znam gde se nalaze

Podgorica, 22. januara – Brojnim novinarima u Crnoj Gori juče je bilo nemoguće doći do informacije da li je crnogorska Uprava policije uključena u potragu za dvojicom svojih državljana – Darkom Šarićem i Goranom Sokovićem, protiv kojih je u Srbiji otvorena istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu više od 200 tona kokaina iz Latinske Amerike.

Uzaludno smo juče pokušavali da dobijemo informacije o ovoj istrazi, jer je crnogorska policija ostala gluva na telefonske pozive, ali je umesto nje advokat biznismena Šarića Josif Mićković u obraćanju javnosti saopštio da se „nije čuo sa svojim klijentom”, te da „ne može da kaže gde se Šarić trenutno nalazi”.

„Novost o pokretanju istrage saznao sam sinoć kasno iz medija, pa nisam u mogućnosti da kažem bilo šta oko toga, pošto nisam stupio u kontakt sa gospodinom Šarićem i nemam nikakva ovlašćenja – rekao je on.

Braća Šarić u Pljevljima imaju velike diskoteke i druge objekte, a prema ranijem pisanju medija, poseduju i vredne nekretnine u drugim delovima Crne Gore, kao i u Srbiji.

Zanimljivo je da je samo pre desetak dana Šarić podgoričkom dnevniku „Dan” izjavio da nema nikakve veze sa švercom kokaina iz Južne Amerike u Evropu, te da se protiv njega ne vodi nikakva istraga, odbacivši da je srpsko tužilaštvo proširilo istragu na njega i njegovog brata Darka.

„Te tvrdnje su obične besmislice i zlonamerno su upućene na adresu moje porodice”, kazao je Šarić.

Kada je reč o imovini osumnjičenog Gorana Sokovića u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gore u Podgorici stoji da je on vlasnik preduzeća „Bran-ko” koje se bavi trgovinom na malo obućom i predmetima od kože.

Soković je osnivač i izvršni direktor ovog preduzeća, ali i preduzeća „Promont-trejd”, čija je delatnost trgovina hranom.

N.Đ.



[objavljeno: 23/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.