Samo prekršajne prijave za stradale radnike u Sibiru?

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo prekršajne prijave za stradale radnike u Sibiru?

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podneo je dve prekršajne prijave protiv pravnog lica i odgovornog lica u preduzeću "Beo metalštroj" d.o.o. Beograd, čiji su radnici smrtno stradali u oblasti Jamal u Sibiru.

Prijave su podnete zbog prekršaja iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu.

Kako se navodi u saopštenju Ministrarstva, nadzorom je utvrđeno da su nastradali radnici imali zaključene ugovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << o radu na određeno vreme, kao i da im je poslodavac ponudio zaključivanje Aneksa ugovora o radu, a da im nije dostavio pisano obaveštenje koje sadrži razloge za ponuđeni Aneks. Takođe, nije im dostavljeno ni obaveštenje o roku za izjašnjenje i pravnim posledicama koje mogu nastati nepotpisivanjem Aneksa ugovora o radu zbog čega je podneta prekršajna prijava iz oblasti radnih odnosa.

Zbog toga što poslodavac nije osposobio za bezbedan i zdrav rad smrtno stradale i zato što nije ustrojio propisane evidencije iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, podnet je drugi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, zbog nepostojanja procene rizika na radnom mestu u radnoj okolini kao i propisane evidencije iz bezbednosti i zdravlja na radu, inspektor rada je doneo rešenje kojim je poslodavcu naložio otklanjanje tih nedostataka.

Nadzorom je utvrđeno i da "Beo metalštroj" ima 594 zaposlenih, od kojih je 19 osoba u radnom odnosu na neodređeno vreme.  U Ruskoj Federaciji, kako se navodi, poslove na više gradilišta obavlja 575 zaposlenih koji imaju ugovore na određeno vreme.  "Beo metalštroj" u svojstvu podizvođača radova ima zaključen ugovor sa firmom "Vlestroj" Moskva, i to za izvođenje građevinsko-monterskih radova na izgradnji naftne podstanice.

Kako se navodi u saopštenju, u toku je inspekcijski nadzor predstavništva kompanije "Tankmont" u Beogradu, podizvođača "Velestroja" Beograd, čiji su radnici angažovani na istom gradilištu u oblasti Jamal u Sibiru.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.