Sa žuticom stižu i crevne bolesti

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa žuticom stižu i crevne bolesti

Uprkos tome što broj obolelih od žutice i dalje nastavlja da se uvećava svakodnevno, JKP „Naisus" nema nameru da obustavi akciju isključenja vode dužnicima iz Niša, saznaje „Blic". Direktor Vodovoda Dragoslav Marković kaže da će prestati sa isključenjima vode tek ukoliko im to naloži gradski Krizni štab za suzbijanje žutice, dok lekari upozoravaju da bi situacija mogla da kulminira novim širenjem zaraze.

Šef službe isključenja i utuženja u „Naisusu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nebojša Dojčinović kaže da se ekipama dnevno dodeli po dvadesetak naloga. Od kraja januara, kada je akcija ponovo krenula, do juče sa vodovodne mreže je isključeno oko 140 domaćinstva. Juče su zavrnuti ventili i skinuti vodomeri nekolicini dužnika u ulicama Vladislava Ribnikara, Kovanlučkoj, Medoševcu, Heroja Pop Miće...

- Vodu nikako ne bi trebalo isključivati dok traje epidemija žutice. Bez vode građani ne mogu da održavaju ličnu higijenu, čime se višestruko uvećava opasnost da osim žutice dođe i do širenja drugih zaraznih crevnih bolesti - upozorava prof. dr Žarko Ranković, direktor Infektivne klinike i predsednik Kriznog štaba za suzbijanje žutice.

On navodi da će na sledećoj sednici Štaba uz pomoć pravne službe biti ispitano da li ovo telo, u čijoj je nadležnosti rukovođenje merama za suzbijanje nezapamćene epidemije virusnog hepatitisa A, ima nadležnost da Vodovodu zabrani da isključuje vodu dužnicima dok traje epidemija.

- Ukoliko takva mogućnost postoji tražićemo od „Naisusa" da za dogledno vreme obustavi akciju isključenja. Očekujemo da sednica Štaba bude zakazana početkom sledeće nedelje - kaže Ranković.

A dok štab ne zasedne, akcija isključenja vode se nastavlja svakodnevno.

- Bezobrazluk dužnika, među kojima ima i onih koji cele dve godine nisu uplatili ni dinar za utrošenu vodu, primorao nas je da ponovo počnemo sa isključenjima. Prevelika dugovanja ugrožavaju redovno funkcionisanje „Naisusa". Potrebno je platiti račune za struju, za pumpe koje pokreću vodovod, pokriti troškove održavanja mreže... Ko ima pravo da dovede u pitanje vodosnebdavanje 300.000 ljudi u Nišu - pita se Marković.

On je napomenuo da će da obustave akciju isključenja vode tek ukoliko Krizni štab donese takvu odluku, ali i da bi neko trebalo da stane iza posledica koje će pretrpeti ovo preduzeće.

U Vodovodu kažu da dug može da se plati bez kamate na šest ili 12 mesečnih rata i da oko 30 odsto isključenih pristane da odmah izmiri obaveze.

Sedam novoobolelih!

U protekla 24 časa lekari Infektivne klinike konstatovali su žuticu kod još sedmoro Nišlija, čime je broj obolelih u velikoj epidemiji dostigao 1.099 osoba. Samo jedan od novoobolelih je primljen na bolničko lečenje gde je hospitalizovano ukupno 13 pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.