Sa­bla­sno me­sto Tijaninog ne­sta­nka

Izvor: Politika, 04.Avg.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa­bla­sno me­sto Tijaninog ne­sta­nka

Meštani Bajmoka kažu da retko ko osim pecaroša posećuje za­pu­šte­ni ka­nal za­ra­stao u tr­sku i vi­so­ko ši­blje, ka kome se Tijana uputila kada je poslednji put viđena

Baj­mok – Po­ki­da­na po­li­cij­ska tra­ka i naj­lon ru­ka­vi­ca za jed­no­krat­nu upo­tre­bu još sto­je na me­stu gde je u baj­moč­kom na­se­lju Ra­ta, ka­ko se pret­po­sta­vlja, pre osam da­na ne­sta­la Ti­ja­na Ju­rić (15) iz Su­bo­ti­ce. I bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovih tra­go­va, ko­ji oči­to po­tvr­đu­ju da se ov­de ne­što stra­šno do­go­di­lo, ovaj deo Ra­te de­lu­je – sa­bla­sno. Uski ze­mlja­ni put raz­dva­ja za­pu­šte­ni ka­nal za­ra­stao u tr­sku i bar­sko bi­lje i vi­so­ko, ne­u­gled­no ši­blje.

Me­šta­ni Baj­mo­ka ka­žu da ret­ko ko i do­la­zi na ovu stra­nu. Tek po­ne­kad ne­ko, ob­ja­šnja­va­ju, do­đe tu da pe­ca. Svet se sku­pi na ovom me­stu sa­mo ka­da se na te­re­nu u bli­zi­ni or­ga­ni­zu­je me­mo­ri­jal­ni tur­nir u ma­lom fud­ba­lu „Ste­van Vit­ko­vić Ri­ba”. A, to je jed­nom go­di­šnje.

– Te­ren ko­ji vi­di­te i na kom se odr­ža­vao tur­nir u vre­me ka­da je Ti­ja­na ne­sta­la sa­gra­đen je pre osam go­di­na ne­le­gal­no. Do da­nas ni­je le­ga­li­zo­van. Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, pro­stor na kom se te­ren na­la­zi je u Agen­ci­ji za pri­vred­ne re­gi­stre re­gi­stro­van kao pa­šnjak pr­vog re­da. Go­di­na­ma me­šta­ni Baj­mo­ka vo­de bit­ku da se za­bra­ni upo­tre­ba te­re­na, ali bez­u­spe­šno... Čak su i iz me­sne za­jed­ni­ce pre po­čet­ka tur­ni­ra ape­lo­va­li da se on ne or­ga­ni­zu­je na ovom te­re­nu – pri­ča­ju me­šta­ni Baj­mo­ka ko­je smo za­te­kli u cen­tru na­se­lja.

Od cen­tra, u kom se na­la­zi ku­ća ba­ke i de­de ne­sta­le de­voj­či­ce u ko­ju je ona tre­ba­lo da se vra­ti do je­dan sat po po­no­ći, do na­se­lja Ra­te gde je, ka­ko se pret­po­sta­vlja, ne­sta­la ima ne­što vi­še od dva ki­lo­me­tra. Na ot­pri­li­ke ki­lo­me­tar i po za­vr­ša­va se as­falt­ni deo pu­ta ko­ji se, po­sle pru­ge ko­ja ga pre­se­ca, na­sta­vlja kao ze­mlja­ni. 

– Ti­ja­ni­na „star­ka” i deo ve­štač­kog nok­ta pro­na­đe­ni su na oko 500 me­ta­ra od pru­ge. Od me­sta na kom su pro­na­đe­ni tra­go­vi do te­re­na na kom se odr­ža­vao tur­nir ima sto­ti­nak me­ta­ra. Baš zbog te ma­le uda­lje­no­sti go­to­vo je ne­ve­ro­vat­no da ni­ko ni­je vi­deo ka­da je Ti­ja­na ne­sta­la – pri­ča­ju da­lje me­šta­ni.

Da je Ti­ja­na ne­sta­la upra­vo na me­stu ne­da­le­ko od te­re­na mo­gla bi, pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, da uka­zu­je i či­nje­ni­ca da je sig­nal nje­nog mo­bil­nog te­le­fo­na po­sled­nji put za­be­le­žen na pod­ruč­ju šu­ma, ne­ko­li­ko sto­ti­na me­ta­ra da­lje.

– Mi­ni­star po­li­ci­je Ne­boj­ša Ste­fa­no­vić je iz­ja­vio da je sig­nal Ti­ja­ni­nog mo­bil­nog te­le­fo­na re­gi­stro­van na dva ki­lo­me­tra od dr­žav­ne gra­ni­ce, ali ni­je pre­ci­zi­rao s ko­je stra­ne. Na ma­đar­skoj RTL te­le­vi­zi­ji ob­ja­vlje­na je in­for­ma­ci­ja da je sig­nal re­gi­stro­va­la ba­zna sta­ni­ca ko­ja se na­la­zi na te­ri­to­ri­ji Ma­đar­ske, ali to ne mo­ra ni­šta da zna­či s ob­zi­rom na to da je reč o po­gra­nič­nom po­ja­su i da se me­ša­ju srp­ske i ma­đar­ske mre­že. Ma­đar­ska te­le­vi­zi­ja je ob­ja­vi­la i iz­ja­vu ta­mo­šnjeg kri­mi­na­li­stič­kog psi­ho­lo­ga ko­ji je, ana­li­zi­ra­ju­ći slu­čaj ma­le Ti­ja­ne, re­kao da sum­nja da je ot­mi­ca de­lo pro­fe­si­o­nal­ca s ob­zi­rom na to da je mo­bil­ni te­le­fon bio uklju­čen go­to­vo sat i po po­sle nje­nog ne­stan­ka – na­vo­di „Po­li­ti­kin” iz­vor.

Upra­vo ove či­nje­ni­ce bu­ne i Igo­ra, oca ne­sta­le de­voj­či­ce. Ka­ko ka­že za „Po­li­ti­ku”, po­u­zda­nih do­ka­za da je nje­go­va ćer­ka pre­ba­če­na u Ma­đar­sku ne­ma.

– In­spek­to­ri su ima­li trag ko­ji ih je usme­ra­vao na jed­nu stra­nu, ali je sve, ka­ko su mi re­kli, pa­lo u vo­du po­sle no­vih sa­slu­ša­nja i is­pi­ti­va­nja na po­li­gra­fu. Čak ne mo­gu da na­pra­ve ni pro­fil Ti­ja­ni­nog ot­mi­ča­ra jer ne mo­gu da pro­na­đu mo­tiv za ta­ko ne­što. U Baj­mo­ku, ka­ko su mi re­kli u po­li­ci­ji, po­sto­je tri re­gi­stro­va­na pe­do­fi­la. I oni su is­pi­ti­va­ni, ali ni­šta ne uka­zu­je na to da su oni na bi­lo ko­ji na­čin ume­ša­ni u ne­sta­nak mo­je de­voj­či­ce. Po­sto­ja­la je va­ri­jan­ta i da je Ti­ja­na do­spe­la u ru­ke emi­gra­na­ta ko­jih je u Baj­mo­ku na sto­ti­ne... – pri­ča Ti­ja­nin otac Igor.

Ono što iz­u­zet­no za­bri­nja­va ce­lu po­ro­di­cu je­ste, ka­ko ka­že, i ne­raz­ja­šnje­no ubi­stvo Mi­li­ce Ba­ra­šin ko­ja je u vre­me ubi­stva bi­la upra­vo Ti­ja­ni­nih go­di­na. Ne že­le da pra­ve pa­ra­le­lu iz­me­đu ova dva slu­ča­ja, ali im ne­raz­ja­šnje­ne okol­no­sti Mi­li­či­nog ubi­stva uno­se zeb­nju u sr­cu. Mi­li­ca Ba­ra­šin ubi­je­na je 7. ok­to­bra 2010. go­di­ne u na­se­lju Zor­ka u Su­bo­ti­ci, na oko pe­de­se­tak me­ta­ra od po­ro­dič­ne ku­će. Ubi­ca ju je na­pao s le­đa, od­vu­kao je pre­ko pru­ge i pre­re­zao joj vrat. U ob­duk­ci­o­nom na­la­zu na­ve­de­no je da joj je ubi­ca od­se­kao ja­go­di­ce ka­ži­pr­sta i sred­njeg pr­sta na le­voj ša­ci. Slu­čaj su pra­ti­la štu­ra po­li­cij­ska sa­op­šte­nja da oni „u sa­rad­nji s Vi­šim tu­ži­la­štvom i su­dom u ovom gra­du u kon­ti­nu­i­te­tu spro­vo­di is­tra­žne rad­nje i pri­ku­plja in­for­ma­ci­je ko­je bi mo­gle da uka­žu na ubi­cu”. Ni po­sle go­to­vo če­ti­ri go­di­ne, Mi­li­čin ubi­ca ni­je ot­kri­ven.

Upr­kos ovim či­nje­ni­ca­ma, Ti­ja­ni­ni ro­di­te­lji Igor i Mir­ja­na, sta­ri­ja se­stra Sa­ška, nje­ni pri­ja­te­lji i nji­ho­vi ro­di­te­lji, ube­đe­ni su da je de­voj­či­ca ži­va i da će usko­ro po­no­vo svi bi­ti za­jed­no.

----------------------------------------------------------------

Pomoć preko „Fejsbuka”

Na društvenoj mreži „Fejsbuk” formirana je grupa za pomoć u pronalaženju Tijane Jurić. Administratori ove grupe su se toliko angažovali da su apele preveli na gotovo sve svetske jezike. Čak su u Italiji, koja važi za zemlju u koju se odvodi belo roblje, alarmirali relevantne organe i od njih zatražili pomoć u pronalaženju nestale devojčice.

----------------------------------------------------------------

Otisci na veštačkom noktu

Na delu veštačkog nokta koji je pronađen na mestu na kojem je, kako se pretpostavlja, nestala Tijana Jurić, prema nezvaničnim informacijama, pronađeni su, osim devojčicinih,i otisci osoba bliskih Tijani koji su ga i pronašli i koji, prema dosadašnjim nalazima policije, nemaju veze s njenim nestankom. I na „starki” koja je pronađena utvrđeno je šest različitih otisaka, ali svi, prema nezvaničnim informacijama, pripadaju Tijaninim drugarima koji su bili uključeni u potragu.

Mi­ro­sla­va De­ri­ko­njić

objavljeno: 04.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.