Izvor: B92, 27.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Kosovu preti olovo

Kopenhagen -- Čitava gradska područja na Kosovu zagađena su olovom iz zatvorenog rudnika, čime su ugrožene hiljade ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje evakuaciju svih 100.000 žitelja Kosovske Mitrovice. Najugroženiji su severni delovi Mitrovice i obližnji Zvečan, gde živi najmanje 25.000 ljudi, kažu u SZO za Danski radio "Orientering". Olovo potiče iz velikog rudnika koji je sada zatvoren, ali čiji otpad je u obliku jalovine nagomilan na širem području oko Kosovske Mitrovice.

I u drugim delovima Mitrovice je izmerena visoka koncentracija olova, kako u zemljištu, tako i u ljudima, između ostalog, i kod dece koja veoma lako absorbuju olovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.