Rušiti ili ne rušiti u rezervatu beloglavog supa

Izvor: Politika, 25.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušiti ili ne rušiti u rezervatu beloglavog supa

Oko Zlatarskog, Uvačkog i Radoinjskog jezera, koja se nalaze u okviru Specijalnog rezervata prirode „Uvac”, bez građevinske dozvole podignuto je na stotine vikend kuća

Nova Varoš – Oko Nove Varoši, na biserno čistom Uvcu, smestila su se, kao na kaskadama, tri veštačka jezera. Tu je priroda još očuvana, pa u kanjonu Uvca, jedinom mestu u Srbiji, postoji stanište beloglavog supa, ptice koja živi isključivo u nezagađenoj sredini i prava je retkost u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Evropi. Ovde obitava 250 beloglavih supova u uz njih su i tri para surih orlova, 60 parova medveda i druge retke vrste životinja, za čije čuvanje je zadužen Specijalni rezervat prirode „Uvac”.

Ali, priča o rezervatu nije potpuna bez pominjanja nezaobilaznog problema u ovom kraju – gradnje vikend kuća na području rezervata, na obalama pomenutih jezera. Zlatarsko je decenijama pod naletom vikendaša, Uvačko postaje sve popularnije. Dolaze ljubitelji odmora na vodi, mahom iz Užica i drugih okolnih gradova, koji ovde bez građevinskih dozvola prave brvnarice, ali i veće kuće od tvrdog materijala, procenjuje se da vikendica ukupno ima više od 200. Urbanističkih propisa za ovo područje nema, pa graditeljima minulih godina „papire” niko nije ni tražio.

Nakon što je Specijalni rezervat osnovan, a država stroge propise u ovoj oblasti ustanovila, pojedini ministri su najavili rušenje tih nelegalno građenih objekata. I to redom, jer ovakva priroda i njene retkosti ne trpe nikakvu divlju gradnju. S druge strane, lokalna samouprava u Novoj Varoši pokušava da iznađe načine za legalizovanje napravljenog.

– Mi u opštini smo svesni da se jedan broj objekata mora ukloniti, ali ne mislimo da ono što su ljudi pravili dve-tri decenije treba olako rušiti. Važnije je ustanoviti urbanističku regulativu, kojoj se oni koji su gradili moraju prilagoditi, poput propisa vezanih za oticanje otpadnih voda u jezero. Ne ugrožavaju baš svi koloniju beloglavog supa, niti zagađuju jezera – kaže za „Politiku” predsednik opštine Nova Varoš Branislav Dilparić.

I direktor Specijalnog rezervata prirode „Uvac” Slobodan Ljubojević smatra da je donošenje prostornog plana preduslov dugoročne politike prema jezerima i čitavom kraju, kako bi budućim generacijama bila ostavljena ova prirodna oaza.

– Nije namera države da olako poruši sve sagrađeno, već da uvede red. Ministarstvo za ekologiju insistira na tome da se sa zidanjem u oblasti jezera prekine do donošenja prostornog plana o zaštiti celog područja. Taj plan je već počeo da se primenjuje, sledeći potez treba da povuče buduća vlada – kaže Ljubojević za naš list, ali navodi i primere radikalnog rešavanja problema u ovakvim situacijama: tako je, po zahtevu Uneska, na području Ohridskog jezera za samo tri meseca srušeno čak 300 nelegalno podignutih objekata.

Branko Pejović

[objavljeno: 26/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.