Revija paradnih zaprega u okviru Velikogospojinskih dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2019, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revija paradnih zaprega u okviru Velikogospojinskih dana

U okviru manifestacije Velikogospojinski dani održana je revija paradnih zaprega, koja je tradicionalni deo manifestacije jer je upravo pre 26 godina sa ovom manifestacijom započeto obeležavanje Velike Gospojine u Novom Bečeju.

Paori i konjari iz Novog Bečeja pre 26 godina po prvi put su organizovali reviju paradnih zaprega u Novom Bečeju za Veliku Gospojinu. Od tada do danas manifestacija "Gospojina" prerasla je u jednu od najvećih u državi, a parada zaprega i danas je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << centralni, tradicionalni deo manifestacije.

"Imamo dvopreg, imaćemo četvoropreg, petopreg i dečiju zapregu. To je naša perspektiva koju želimo, da deca danas, sutra budu naši zastupnici, naši naslednici i to smo pokušali da postignemo i uspeli smo u tome", kaže Miodrag Dujin, organizator Parade zaprega.

Na defileu i takmičarskom delu u Novom Bečeju učestvovalo je tridesetak zaprega iz svih krajeva zemlje.

"To je urođeno, to su geni… Ljubav prema konjima, to ne mogu pare da nadomeste", smatra Bogomir Vujackov, učesnik.

"Bavim se odmalena, od malih nogu tata me vodio na ovaj sport i biću u kategoriji dvopreg", kaže Nikola Šijački, učesnik.

Zaprege je ocenjivao stručni žiri, a najbolji u svakoj kategoriji nagrađeni su peharima.

"Sudijama nije baš lako danas pošto pored karuca i fijakera moraju da ocene posadu, konje, uparenost, čistoću i njihove hodove. Sitnica neka, da l' je konj manje potkovan ili više, sve to odražava se na njihove hodove. Mi uživamo, a mislimo da će i publika uživati", ističe Draža Makević, predsednik žirija.

U okviru manifestacije Velikogospojinski dani održani su brojni propratni zabavni, sportski i dečiji programi, a ovogodišnja Gospojina u Novom Bečeju završava se večeras nastupom Dejana Petrovića i Big Benda kao i Svetlane Ražnatović, a u ponoć se očekuje tradicionalni vatromet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.