Ramović: Nismo vehabije, već pravoverni muslimani

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramović: Nismo vehabije, već pravoverni muslimani

Senad Ramović (35), prvooptuženi u procesu protiv takozvanih vehabija, kojima se pripisuje terorizam i protivustavna delatnost na području Novog Pazara, odbacio je krivicu pred Specijalnim sudom, izjavljujući da je optužnica zasnovana na mržnji prema islamu i muslimanima i da izgleda kao da su je pisali "Buš ili agent CIA muftija Muamer Zukorlić". Prvooptuženi je izjavio da ni on, ni ostali optuženi nisu vehabije, što za njih predstavlja pogrdan naziv, već su pravoverni muslimani, sledbenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takozvanog ehlisuneta. Pokret vehabija, kako je rekao, ne postoji.

"Mi smo žrtve terorizma muftije Zukorlića, nismo mi teroristi. U optužnici smo predstavljeni kao da imamo neku drugu državu, kao da smo vanzemaljci, a mi drugu zemlju nemamo. Mi nismo protiv islamske zajednice, mi smo islamska zajednica, a ono je zverska zajednica. Ovaj problem biće rešen kad uhapsite muftiju Zukorlića", rekao je Ramović.

Za pokušaj ubistva muftije Zukorlića, 3. marta prošle godine i napad na policijsku stanicu u Novom Pazaru optužnicom se tereti 15 muslimana iz tog grada i okoline. Njima se pripisuje da su od polovine 2006. do 16. marta 2007. godine na teritoriji Novog Pazara i Sjenice organizovali kriminalnu grupu u nameri da ugroze bezbednost Srbije. Policija je u njihovim skrovištima na planini Ninaji našla veliku količinu oružja, municije, vojne opreme, hrane i propagandnog materijala. Kampovi su, prema optužnici, služili za terorističku obuku. U akciji hapšenja ubijen je Ismail Prentić, koji je, prema optužnici, bio vođa grupe, dok su ostali uhapšeni.

U optužnici koja je juče pročitana pred većem kojem predsedava sudija Milan Ranić, navodi se da su optuženi prikupljali pisanu literaturu u kojoj se veličaju samoubilački napadi. U njoj je citirano i ono što je optuženi Fuad Hodžić rekao policajcu koji ga je uhapsio: "Ti si mi neprijatelj i ako Bog da inšalah neće dugo biti ovako. Ja ne priznajem ovu državu i ovaj zakon, već samo Alaha jedinoga. Ja sam za tebe Bin Laden, tvoj smrtni neprijatelj. Ja sam rob Alahu, a ti robuješ parama i službi. Biće ovo druga Srebrenica. Pištolj na glavu, metak u čelo, ako Bog da inšalah i kada dođe naše vreme, neće biti ’stoj, pucaću’ nego odmah pucamo".

Optužnica opisuje i događaj od 20. aprila prošle godine, kada je kuću, u kojoj su se krili Ismail Prentić i Senad Ramović, opkolila policija. Tada su optuženi na policiju bacili dve bombe, a u pucnjavi koja je usledila Prentić je ubijen, dok je policajac Mladen Kapor ranjen.

Tužilaštvo navodi da su optuženi od nalogodavaca, mentora i ideologa u Bosni, Saudijskoj Arabiji i Austriji u više navrata tražili saglasnost posle čega su odlučili da ubiju muftiju Zukorlića. Ubistvo je, navodno, planirano za 3. mart prošle godine, kada su optuženi nameravali da muftijin džip gađaju "zoljom", ali su odustali zbog prisustva policije. Prema optužnici, njihove mete trebalo je da budu Narodno pozorište u Beogradu, ambasada SAD i hotel "Park".

Ramović je u svojoj odbrani ispričao da je muftija Zukorlić došao u Novi Pazar 1993. godine, u vreme kada su, kako kaže, svi negde bežali. Po njegovim rečima, Zukorlić se tada učlanio u stranku SDA, a tadašnji lider Sulejman Ugljanin postavlja ga za duhovnog vođu muslimana. Ramović kaže da je upravo Zukorlić uveo običaj da muslimani nose duge brade i kratke pantalone.

"Kada su 2001. godine Amerikanci i Jevreji, Alahovo prokletstvo na njih do sudnjeg dana, srušili one zgrade i optužili muslimane, naređeno je da uklonimo brade. Šef policijske stanice u Novom Pazaru je rekao da je bolje da to sami uradimo, nego on da nam uklanja. Muftija je ljude koji su sledili Kuran i koji nisu hteli da skinu brade nazvao vehabijama. Momci su proterivani iz džamija", rekao je Ramović.

On je istakao da nikakav napad nije bio u planu, već su pravoverni sledbenici islama planirali odbranu. Ramović navodi da je dobio upozorenje da će biti ubijen prilikom odlaska na izdržavanje neke zatvorske kazne, zbog čega se krio u šatorima.

"Mi smo protiv krađe, alkohola, pušenja, droge i prostitucije, a proglašeni smo za teroriste. Ja sam u zatvoru 15 momaka skinuo sa droge. Ja neću pljunuti na ulici i neću baciti papir. Mi ne slušamo muziku, ali je ne zabranjujemo. Problem su naše duge brade i kratke pantalone, a kad dođu ′Stonsi′ i prizivaju đavola, to onda nije terorizam", rekao je Ramović.

On je rekao da je oružje koje je nađeno kod optuženih nabavio pokojni Ismail Prentić i da je reč o trofejnom naoružanju. Kazao je da muftijini ljudi imaju tri puta više oružja od njih. Ramović je izjavio da je velika količina hrane koja je nađena kod njih bila namenjena za pomoć siromašnim porodicama uoči Bajrama.

Na početku suđenja, svi optuženi redom su pozivani za govornicu, radi davanja ličnih podataka. Većina njih nosila je duge brade i kratke pantalone. Optuženi Ramović zatražio je da mu sudsko veće dozvoli da na glavu stavi belu kapu. Sudija Ranić udovoljio je toj molbi. Optuženi Fuad Hodžić tražio je od suda da svim optuženima odobri da ne moraju da ustanu prilikom ulaska i izlaska sudskog veća iz sudnice, navodeći da im vera zabranjuje da bilo kome ustanu. Sudija Ranić je i tu molbu ispunio, rekavši da veće neće smatrati da optuženi time remete red u sudnici, ali da to govori o njihovom odnosu prema sudu. Na kraju jučerašnjeg suđenja, koje je prekinuto zbog isteka radnog vremena, optuženi Ramović je zatražio da se na suđenju naprave pauze u 12 i 14.30 časova, radi njihove molitve. I ovaj zahtev, kako je kazao sudija, ubuduće će biti uvažen.

Optuženi Ramović danas će odgovarati na pitanja sudskog veća.

--------------------------------------------------------------------------

Optuženi

Pored Senada Ramovića, optuženi su Jasmin Smailović, Adnan Hot, Nedžad Memić, Fuad Hodžić, Mirsad Prentić, Erhan Smailović, Senad Vejselović, Vahid Vejselović, Mehmedin Košlji, Husein Čuljak, Aldin Pulić, Bekto Memić, Safet Bećirović i Damir Berbo. Adnan Hot nedavno je izručen našoj zemlji, pošto je uhapšen u Nemačkoj, dok je Memić trenutno u ekstradicionom pritvoru u Francuskoj.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.