Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovanović podneo zahtev za zabranu navijačkih grupa

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović podneo je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije zahtev za zabranu organizovanog okupljanja, odlaska i prisustva na fudbalskim utakmicama i ostalim sportskim priredbama navijačima Partizana, Crvene zvezde i Rada, potvrdio je Tanjugu portparol tužilaštva Tomo Zorić.

"Policija sada ima zadatak da preduzme mere i spreči organizovano okupljanje, odlazak i prisustvo na stadionu ovim navijačkim grupama", kazao je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužilaštva.

Tužilac Radovanović je ranije danas u izjavi Tanjugu objasnio da za takav potez tužilaštva "postoje više nego ozbiljni razlozi, jer sve ono što se desilo ovih dana u Beogradu predstavlja najgori vandalizam".

"Što se tiče fudbala to podrazumeva pražnjenje severa i juga, a za to postoje više nego ozbiljni razlozi, jer sve ono što se desilo ovih dana predstavlja najgori vandalizam. Svako ko je pogledao zahtev za sprovođenje istrage i činjenično pravni opis onoga što se desilo u centru grada kada je izgubio život Bris Taton vidi da to prevazilazi najgore moguće divljaštvo", ukazao je Radovanović.

On je rekao i da sprema inicijativu koju je podneti Ustavnom sudu Srbije za zabranu i brisanje iz registra određenih navijačkih grupa.

"To nisu navijači, navijači su ljudi koji podržavaju sport iz humanih razloga. Ovo su organizovane kriminalne grupe koji se bave kriminalom, što se vidi iz policijskih izveštaja koje sam pribavio ovih dana i koje ću iskoristiti kao dokazni materijal koji ću podneti Ustvanom sudu kao bi se oni zabranili i brisali iz registra", napomenuo je Radovanović.

On je objasnio da se tu ne radi samo o " grobarima" i "delijama", već je reč o nizu "navijačkih grupa i grupica koje se bave kriminalom, a koriste slobodno vreme da se okupe po gradu i da nekog ubiju ili pretuku". Tužilac je napomenuo da je protiv njih pokrenut veliki broj krivičnih postupaka i podneto jako mnogo krivičnih prijava u vezi drugih događaj, dok se iz pojedinih dosijea vidi da je masa njih prijavljena za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije.

"Ovih dana ćemo prekontrolisati sve te krivične prijave i videti njihov ishod, da li se po njima postupalo ili su u nekom zapećku", kazao je Radovanović.

On je naveo da je tu reč o "jednostavnim i brzim postupcima" i da će proveriti da li su oni okončani, a ako nisu žasto nisu, da li za to postoji odgovornost tužilaca i sudija.

"To može da ukaže da možda postoje intervencije za neke ljude da ne budu procesuirani", zaključio je Radovanović.

Zvezda bez zvaničnog stava o inicijativi Radovanovića

Portparol Crvene zvezde Marko Nikolovski izjavio je danas da taj klub još nije zauzeo zvaničan stav povodom inicijative republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića.

"Crvena zvezda u ovom trenutku nema saznanja o inicijativi javnog tužioca i klub je trenutno okrenut pripremi prvenstvene utakmice sa OFK Beogradom, koja je na programu narednog vikenda", naveo je Nikolovski.

Ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Srbije predložiće izmenu propisa, kojima će huliganima koji prave izgrede na sportskim takmičenjima, a već su kažnjavani za takva dela, biti zabranjeno prisustvo na terenima, rekla je danas ministarka pravde Snežana Malović.

"Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova vrlo brzo će izaći sa predlogom izmena i dopuna zakona, kojima bi bile uvedene zaštitne mere i mere bezbednosti za lica koja su osuđena ili prekršajno kažnjena za izgrede na sportskim takmičenjima, u smislu da im se zabrani dalje prisustvo", rekla Malović.

Ona je napomenula da će izricanje tih mera zavisiti od suda, ali da će izmenama propisa biti stvorena takva mogućnost.

Formirana dva predmeta o zabrani organizacija "Obraz" i "1389"

Ustavni sud Srbije na današnjoj sednici formirao je dva predmeta povodom predloga republičkog tužioca da se zabrane organizacije "Obraz" i "1389", rekao je danas Tanjugu portparol Ustavnog suda Dejan Milić.

Milić je istakao da su formirana dva predmeta povodom tog predloga republičkog tužioca. On je dodao da je određen sudija izvestilac i obrađivači predmeta. Milić je rekao da će Ustavni sud na redovnoj sednici, zakazanoj za 8.oktobar, raspravljati o inicijativama i predlogu Zaštitnika građana za ocenu ustavnosti usvojenih izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

"Predmet je formiran, određen je sudija izvestilac koji je pripremio referat koji će biti na dnevnom redu iduće redovne sednice Ustavnog suda osmog oktobra", precizirao je on.

Na današnjoj sednici Ustani sud Srbije će razmatrati više inicijativa za ocenu ustavnosti, odluka o usvajanju, odnosno odbijanju ustavnih žalbi, rešenja o odbacivanju, odnosno obustavi postupka kod ustavnih žalbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.